Düşünce tarihine yön veren Müslüman filozoflar
İslam tarihinde pek çok Müslüman filozof yetişti ve ilimleriyle, ortaya koydukları görüşlerle, kaleme aldıkları eserlerle dünya tarihine yön verdi. İlmin tohumlarını bundan yaklaşık bin yıl önce atan Müslüman filozoflar, hem bulundukları yerlerde verdikleri eğitimlerle hem de farklı dillere çevrilen eserleriyle felsefenin farklı coğrafyalarda filizlenmesini sağladılar. Descartes, Spinoza, Goethe, Kant gibi birçok isme ilham kaynağı olan ve ortaya koydukları eserlerle düşünce tarihine yön veren Müslüman filozofları derledik.
Giriş Tarihi: 14.12.2019
17:22
Güncelleme Tarihi: 14.12.2020
09:08
Tam adı: Ebû Alî el-Hüseyn bin Abdillâh bin Alî bin Sînâ
Doğumu: 980-981 / Buhara, Özbekistan
Ölümü: 1037 / Hamedan, İran
En önemli çalışmaları: Modern tıbbın kurallarını belirleyerek, 276 esere imza attı ve birçok eseri, yüzyıllar sonra dahi birincil kaynak olarak okutuldu.
FELSEFE VE METAFİZİĞE İLGİ DUYDU
Daha çok tıp alanındaki çalışmalarıyla tanınan ve dünyada "Hekimlerin Prensi" lakabıyla anılan İbn-i Sina, 16 yaşında tıp ilmini öğrenmek için kitaplar okumaya başladı. Kısa zamanda tıbbi bilgileri öğrenmek bir yana, yeni tedavi yöntemleri de geliştirdi.
Felsefe, mantık, fıkıh, tabiat bilgisi ve ilahiyat konusunda eğitim aldığı bilinen İbn-i Sina, metafizik konusuna da ilgi duydu. 19 yaşına geldiğinde ise iyi bir tıp doktoruydu.
İSLAM DÜNYASININ EN SİSTEMCİ FİLOZOFU
İbn-i Sina, İslam dünyasının en sistemci filozofuydu. İslam felsefesinin kurucusu olarak görülen Kindi'nin kurduğu felsefeyi geliştirip kurumsallaştıran İbn-i Sina, bu yönüyle oldukça büyük bir öneme sahiptir.
İbn-i Sina, İslam bilim ve düşünce tarihinde ilk defa felsefe ve ilimlerin ansiklopedisini vücuda getirdiği gibi aynı zamanda nesir, nazım ve hikâye tarzında felsefi eserler kaleme alan bir filozoftu. Neredeyse bütün felsefi içerikli eserlerinde dinin birey ve toplumun mutluluğu için gerekliliği görüşünü savunurdu.
Tam adı: Ebû Bekr Muhammed bin Abdilmelik bin Muhammed bin Muhammed bin Tufeyl el-Kaysî
Doğumu: 1105 / Granada, İspanya
Ölümü: 1185 / Marakeş, Fas
En önemli çalışmaları: Hayy bin Yakzan adlı eseri, edebiyat ve İslâm Felsefesi için oldukça mühimdir. Aynı zamanda Hz. Osman mushafının Kurtuba'ya intikalinin hikâyesini kaleme almıştır.
İSLAM FELSEFE TARİHİNİN ÖNEMLİ İSMİ
İbn Tufeyl, fıkıh başta olmak üzere din ilimlerini öğrendi, ayrıca tıp ve felsefe okudu. Felsefe alanında okuduğu eserler arasında İbn Bacce'ye ait olanlar büyük bir yer kaplamaktaydı.
İbn Tufeyl'in felsefeye dair olgun düşünceleri, felsefeye büyük ilgi duyan Muvahhidi halifesinin sarayında başhekim olduktan sonra gelişti. İbn Tufeyl her ne kadar hekimliğiyle bilinse de, ilmi kişiliğinin en önemli unsuru filozofluğudur.