Arama

Ecdad yadigarı: Üsküp saat kulesi

On üçüncü asırda ortaya çıkan saat kuleleri on altıncı yüzyılın ikinci yarısı ile birlikte Osmanlı Devleti'nde de görülmeye başlandı. Şehir meydanlarına ve dik yamaçlara inşa edilen bu yapılar adeta Osmanlıların şehirlere bıraktığı birer kültür nişanesi olarak bugün de varlıklarını devam ettiriyorlar. Üsküp saat kulesi ise mimari özellikleri ile benzerlerinden ayrılıyor.

On altıncı yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği düşünülen saat kulesi, yangında büyük zarara uğramasına rağmen ilk günkü özgün şeklini koruyor.

1904'te dönemin Kosova Valisi Hafız Mehmet Paşa'nın talimatıyla yenilenen saat kulesi, 1963'te Üsküp'te meydana gelen büyük depremde de zarar gördü.

1963 depreminde kulenin saat mekanizması hasara uğradı. Hasar gören kulenin saatleri, tamir bahanesiyle söküldü ve ardından kayboldu.

◾ Tarihi Osmanlı kulesi ülkemizin de katkılarıyla 2008'de yeni saatlerine kavuştu. Saat kulesinin kubbesi, Orta Çağ Rus mimarisine benzetilmesi sebebiyle farklı mimari izler taşıyor.

Balkanlar'ın İncisi: Makedonya

◾ Kule uzunluğu ile dikkat çekerken toplam 105 basamağa sahip. Saat kulesi ile Sultan Murad Camisi'nin bulunduğu külliye, TİKA tarafından restore edildi.

◾ Ayrıca Osmanlılar iktidar süreçleri boyunca yüzden fazla saat kulesi inşa ettiler. Tarih boyunca bazı saat kuleleri görünüşleri ve işlevleri ile diğerlerinden ayrıldı.

Osmanlı saat kulelerinden bazıları

◾ Osmanlılar Anadolu ve Balkanlar başta olmak üzere hüküm sürdükleri topraklarda bir nişane olarak saat kuleleri inşa ettiler. Bu kulelerden öne çıkanlardan bazıları:

Dolmabahçe Saat Kulesi

İzmir Saat Kulesi

Tophane Saat Kulesi

Çanakkale Saat Kulesi

Safranbolu Saat Kulesi

Bilecik Saat Kulesi

Kosova'dan ata mirası deyimler

  • 10
  • 10

◾ Büyük bir gayretle hakim olduğu toprakları mamur hale getiren Osmanlılar, toprakları üzerinde en çok kalıcı eser bırakan devletlerden biri oldular.

◾ İmparatorluğun bir ucundan diğer ucuna saat kuleleri inşa eden Osmanlı, zamanla arasındaki bağı kuvvetli tuttuğu gibi bu eylemi ile farklı alanları da beslemeyi başardı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN