Arama

Edirne'nin tarihine ışık tutan fotoğraflar

Tarihte 'Serhat Kenti' ve 'Der-i Saadet' (Mutluluk Kapısı) gibi çeşitli unvanlarla anılan Edirne, İstanbul'un fethinden önce ve sonra zafer kutlamaları, sünnet şenlikleri ve evlilik törenleri gibi imparatorluğun tüm görkemli şölenlerine tanıklık etmiştir. Görkemli Osmanlı geçmişini günümüze taşıyan tarihi kent dokusuna sahip Edirne, adeta yaşayan Osmanlı'dır. Sizler için, Türkiye'nin en çok turist çeken şehirlerinden, eski Osmanlı başkenti Edirne'nin tarihine ışık tutan fotoğraflarını listeledik.

  • 11
  • 16
Edirne, Darülhadis Camii, 1971
Edirne, Darülhadis Camii, 1971

Cami, medrese, türbeler ve şadırvandan meydana gelen küçük bir külliye olup zaman içinde fazla hasar gördüğünden yalnızca halen harap bir vaziyette olan iki türbe ile nisbeten iyi durumda bulunan cami günümüze kadar gelebilmiştir. Bu sebeple cami Darülhadis Camii adıyla anılmaktadır.

Abdülhamid'in arşivinden ABD fotoğrafları

  • 12
  • 16
Edirne, Eski Camii, 1971
Edirne, Eski Camii, 1971

Eski Camii, Türkiye'nin Edirne ilinin merkezinde yer alan cami. Edirne'de zamanımıza ulaşmış ilk orijinal abidevi yapı olarak da bilinir. Caminin yan kapısı üzerindeki kitâbeye göre mimarı Konyalı Hacı Alâaddin, kalfası ise Ömer ibn-i İbrahim'dir. Cami dokuz kubbelidir.

  • 13
  • 16
Edirne, Üç Şerefeli Camii, 1971
Edirne, Üç Şerefeli Camii, 1971

1433-1447 yılları arasında. II.Murat'ın yaptırdığı cami Osmanlı sanatının erken ve klasik dönem üslubu arasında yar alır. Burada ilk kez uygulanan bir planla karşılaşılmaktadır. 24 m. çapındaki büyük merkezi kubbe, ikisi paye, dördü duvar paye olmak üzere altı dayanağa oturur.

Osmanlı arşivinden İstanbul camilerinin fotoğrafları

  • 14
  • 16
Edirne, Üç Şerefeli Camii, 1971
Edirne, Üç Şerefeli Camii, 1971

Yanında daha küçük ikişer kubbe ile örtülü kare bölümler vardır. Yapı, bir yenilik olarak enine dikdörtgen bir yapıdır. Böylece enine gelişen mekâna ulaşılmak istenmiştir. Bu planı Mimar Sinan İstanbul camilerinde daha gelişmiş biçimiyle uygulamıştır.

  • 15
  • 16
Edirne, Üç Şerefeli Camii, 1971
Edirne, Üç Şerefeli Camii, 1971

Ayrıca, Osmanlı mimarisinde revaklı avlu ilk kez bu camide kullanılmıştır. Avlunun dört köşesine minareler yerleştirilmiştir. Üç Şerefeli Cami, bu özellikleriyle sonraki camilere öncü olan anıtsal bir yapıdır. Revak kubbelerindeki özgün kalem işleri Osmanlı camilerindeki en eski örneklerdendir. Camiye adını veren üç şerefeli anıtsal minare, 67,62 m. yüksekliğindedir. Her şerefeye ayrı yollardan çıkılması ilginçtir. Minare kırmızı taştan zikzaklar ve ak karelerle devinim kazanmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN