Endülüs'ün Avrupa'ya 10 hediyesi
Orta Çağ, Avrupa için bir karanlıklar diyarıyken Müslüman memleketlerinde aydınlık bir hava hakimdi. İslam'ın hüküm sürdüğü Endülüs, aynı kıtadaki ülkelerden medeniyet safhasında fersah fersah ilerdeydi. Pek çok faydalı meseleyi Avrupa'ya öğreten Endülüslü Müslümanlar, koca bir kıtayı medeni eylemler ile tanıştırmışlardı. İşte, Endülüs'ün Avrupa'ya 10 hediyesi...
Giriş Tarihi: 11.12.2023
16:26
Güncelleme Tarihi: 11.05.2024
14:56
İLERİ SEVİYE EĞİTİM
🔸 Orta Çağ boyunca Avrupa'da eğitim sınıfsal bir meseleydi. Eğitim alabilmek üst sınıflara has, ekonomi temele dayanmaktaydı . İncil'i okumak sadece din adamlarına ait bir ayrıcalıktı.
🔸 Endülüs'te açılan ilk yüksek eğitim kurumları Avrupa'nın farklı şehirlerinden gençleri buraya çekti. İyi derecede eğitim alanlar ileri tarihlerde Avrupa'nın ilk üniversitelerinin kurulmasına öncülük ettiler.
ENDÜLÜS GEZİ REHBERİ
İLK KONSERVATUAR
🔸 Bağdat'tan halifenin özel daveti ile Endülüs'e gelen meşhur müzik nazariyatı alimi Ziryab, Kurtuba'da dünyanın ilk konservatuarını kurdu.
🔸 Böylece Avrupa'nın modern müziği Endülüs'te şekillendi. Mozart ve Beethoven ile zirveye çıkan Batı müziğinin kökenleri Endülüs'teki bu konservatara dayanır.
TEMİZ YEMEK
🔸 Avrupa toprakları tarih boyunca pislik yuvasıydı. İnsanlar kirlilikten kaynaklı hastalıklardan ölüyordu. Bu şartlarda taze gıda temini şehirler için büyük bir problemdi.
🔸 Ara öğün, ana yemek ve tatlı dan oluşan üç aşamadan oluşan kültür Endülüs'ten dünya mutfağına girdi. Ayrıca yemeklerdeki temizlik kıstaslarını da Avrupa, Müslümanlardan öğrendi.
BELEDİYE HİZMETLERİ
🔸 19. yüzyılda dahi Avrupa'nın büyük şehirleri su ve aydınlatma sıkıntısı çekerken Endülüs sokaklar ı erken dönemlerde ışıklandırıldı ve evlere su dağıtımı vardı.
🔸 Su yolları, kanalizasyon sistemleri ve aydınlatma gibi temel şehircilik kavramlarının Avrupa'nın büyük şehirlerine yerleşmesi Müslümanlar sayesinde oldu.
ENDÜLÜS'DEKİ İSLAM ESERLERİ
BİLİMSEL FAALİYETLER
🔸 Endülüslü bilim insanları matematik ve astronomi dalları nda oldukça ileri bir noktadaydı. Onlar dünya hakkındaki matematiksel hesapları Yunanlardan daha doğru şekilde yaptılar.
🔸 Endülüslüler a stronomi ve matematiği beraber kullandılar. Cabir bin Eflah 'ın güneş saati ancak 1450 tarihinde Regiomontonus tarafından model alınarak yapılabilmişti.
Cabir bin Eflah kimdir?
12. yüzyılda yaşayan Endülüslü büyük astronom. Batlamyus'un yanlışlarını düzelterek büyük bir üne kavuştu.