Arama

Enrico Dandolo'nun Ayasofya'daki gizemi

Enrico Dandolo, Venedik Cumhuriyet tarihinin gördüğü en şöhretli ve açgözlü komutanlarından biridir. Özellikle 4. Haçlı Seferi'nde oynadığı kritik rolle Konstantiniyye'yi yağmalamış ve bu yağma sonucunda Venedik'in siyasi ve ekonomik gücüne güç katmıştır. Yıllardır sırrı çözülemeyen Enrico Dandolo'nun mezarının sırrı ise 800 yıl sonra Ayasofya Camii'nde ortaya çıkar.

✦ Yapımı 5 yıl süren ve adını İmparator Justinyen'in "Kutsal Bilgelik" anlamına gelen Ayasofya koymasıyla bu görkemli yapı, büyük bir törenle açılır.

✦ Ayasofya'nın kapısından içeri girer girmez bu muhteşem yapıdan oldukça etkilenir, Justinyen. Artık dünya üzerinde Süleyman Tapınağı'ndan daha büyük bir yapı olduğunu düşünür. İmparator Justinyen, Ayasofya'yı gördükten sonra tarihe geçen o sözleri söyler:

"Ey Süleyman, seni yendim"

✦ Dandolo'nun uzun süren Konstantiniyye işgali sonrasında şehir Bizans tarafından geri alınır. 1205 yılında ölen dükün cesedi ise Ayasofya'ya gömülür. Ancak tarihi kayıtlar, 1261'de işgal son bulduğunda mezarın açılıp kemiklerinin çıkarıldığını yazar. Fakat 1450'den sonra ve 1850'de mezar iki kez açıldığında kemiklerin orada olup olmadığına dair hiçbir kayıt tutulmaz. Dandolo'nun Ayasofya'daki mezarının boş mu dolu mu olduğu 750 yıldan uzun bir süre tartışma konusu olarak kalır.*

✦ Dandolo'nun, bir rivayete göre cesedi intikam için denize atılır. Başka bir rivayete göre ise II. Mehmed'in emriyle ceset, yeniçeriler tarafından denizden çıkartılmış ve Dandolo'nun tacının alınmıştır.

*Trt belgesel

✦ 24 Temmuz 2020'de Ayasofya tekrar cami olarak ibadete açıldığında tarihte gizli kalmış bu sır ortaya çıktı.

Enrico Dandolo'nun mezarı Ayasofya üst galerisinde binanın iki katı arasına oyularak yapılmış olduğu 800 yıl sonra keşfedildi. Jeoradar sistemi Dandolo'nun Ayasofya'nın duvarı içerisine yüzü Kudüs'e doğru gömülü cesedini görüntülemeyi başardı. Manyetik rezonans sistemiyle mezarın içinin 3 boyutlu haritasını oluşturan ekip, modern bilimin yardımıyla tartışmalara son noktayı koydu. Jeoradar görüntüleri sayesinde cesedin çıkarıldığı iddialarını çürütmüş oldu.

*Jeoradar sistemi: akın yüzey araştırmalar için kullanılan yüksek frekanslı elektromanyetik prensip ile çalışan bir jeofizik yöntemdir.

✦ Enrico Dandolo, Konstantiniyye'yi uzun süre yağmalası ve halka kötü şöhretiyle nam salması, yıllar sonra Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesi sonrası Bizans halkının o meşhur sözleri kurmasına sebep olur.

"Latin serpuşu görmektense Türk sarığı görmek isteriz"

II. Mehmed, İstanbul'u fethettikten sonra halk, 57 yıl süren Latin yağmasından bıkmış ve şehri fetheden yeni komutanın da aynı şekilde muamele edeceğini düşünürken, Sultan Mehmed halka inançlarını istedikleri gibi yaşayabileceğini ve kimsenin canına dokunulmayacağını ilan eder.

✦ Dan Brown'un ünlü romanı "Inferno"ya da konu olan Enrico Dandolo'nun mezarı, mezar hakkındaki sırrın popüler bir hal almasını sağlar.

✦ 800 yıldır mezarı ve cesedi hakkında çeşitli teoriler üretilen Enrico Dandolo, Ayasofya'daki bu sismik radar keşfiyle aydınlanmış olur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN