Erhan Afyoncu'nun Osmanlı'nın Hayaleti kitabından alıntılar
Altı asırdan fazla süre boyunca üç kıtada hükmeden Osmanlılar; merhametin, insanlığın ve adaletin son adasıydı. Dünya Müslümanlarının hamisi olan Osmanlı, düzen ve intizam içinde işleyen bir sisteme sahipti. Nitekim Devlet-i Aliyye'nin dağılmasının ardından eski topraklarında tam manasıyla bir devlet nizamı yerleşemedi. Balkanlar, Orta Doğu gibi Osmanlı'nın huzur içinde yönettiği topraklar bir kaos yuvası oldular. Erhan Afyoncu'nun bu meseleleri merkeze aldığı Osmanlı'nın Hayaleti kitabından sizler için alıntılar derledik.
Giriş Tarihi: 07.05.2024
09:00
Güncelleme Tarihi: 07.05.2024
09:17
💠
Kimi günah diye matbaanın gelişine engel olundu derken, kimi de hattatların boykotundan gelmedi der. Ancak gerçek çok basittir; matbaa okumadığımız için gelmedi.
Prof. Dr. Erhan Afyoncu
💠
Yavuz'un veziriazamlarını en ufak hatalarında öldürtmesi üzerine halk arasında kızılan insan için "Sultan Selim'e vezir olasın" deyişi söylenmeye başlandı.
Prof. Dr. Erhan Afyoncu
💠
Türk tarihine göz atıldığında büyük savaşların çoğunun Türk devletlerinin kendi arasında meydana geldiği görülür. Göktürkler'le Türgişler arasında meydana gelen ve ilk defa iki büyük Türk devletinin karşılaşması olan Bolçu savaşlarından itibaren Türk devletleri birçok defa harp meydanlarında karşılaştılar. Gaznelilerle Selçuklular Dandanakan'da, Osmanlılar'la Akkoyunlular Otlukbeli'nde, Osmanlılar'la Safeviler Çaldıran'da, Osmanlılar'la Memlükler Mercidabık ve Reydaniye'de savaştılar.
Prof. Dr. Erhan Afyoncu
💠
Osmanlı yönetiminin güvenilirliğin gerektiği yerlerde Türkler'i ön planda tutması, Türklüğünün farkında olduğunu açıkça gösterir. Devşirmeler, Osmanlı sistemine kazandırılmak için Türk köylülerine verilirdi. Bir köylünün yanına devşirme için birisinin verilmesine "Türk'e vermek" deniliyordu. Ayrıca tamamen güvenilir kadrolara ihtiyaç duyulan Kuzey Afrika'daki Garb Ocakları'nın, askerleri Batı Anadolulu Türkler'den seçilirdi.
Prof. Dr. Erhan Afyoncu
💠
1558-1560 yılları arasında Osmanlı hâkimiyetindeki Macaristan üzerine bir araştırma yapan Macar tarihçi Kaldy Nagy, bu yıllara ait bütçeleri incelediğinde ilginç sonuçlarla karşılaşmıştır. 1558-1560 yılları arasında Macaristan'dan 6 milyon akçe vergi toplayan Osmanlılar aynı dönemde bu ülkeye 23 milyon akçe harcamışlardı. Osmanlılar, sömürmek maksadıyla Macaristan'da olsalardı, herhalde Macaristan'a 17 milyon akçe fazladan harcama yapmazlardı
Prof. Dr. Erhan Afyoncu