Arama

Eski İstanbul'un 5 medresesi

Bir şehir fethedildikten sonra yapılan ilk işlerden biri de medrese kurmaktı. Türkler, asırlar boyunca gittikleri her yere eğitim yuvası medreseleri inşa ettiler. Tarih ve kültür başkenti olan İstanbul'da da bizi eski zamanlara doğru yolculuğa çıkaracak çok kıymetli medreseler bulunmakta. Birçoğuna aşina olduğumuz bu medreselerin günümüzde hangi işlevlerde kullanıldığını biliyor musunuz? İşte İstanbul'un beş medresesi hakkında detaylar...

💒Medresenin mimari özellikleri

✏Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleymanın kızı Mihrimah Sultan ile evlenerek Kanuni'nin damadı olan Rüstem Paşa'nın isteğiyle yaptırılan medrese, Kapı Ağası Medresesi ile aynı plan tipine sahip olsa da farklı mimari yorum katılmıştır.

✏Osman mimarisinde ilk kez Amasya Kapıağası Medresesi'nde uygulanan sekizgen planlı avlu düzenini tekrar etmiş ve yeni çözümler getirerek eski tasarımı geliştirmiştir.

✏Sekizgen çapa sahip olan yapıda revakların arka bölümlerine 22 oda yerleştirmiştir. Kareden sekizgene geçişi sağlayan köşe odalar Mimar Sinan tarafından sadece Rüstem Paşa Medresesi'nde uygulanmıştır. Osmanlıdan günümüze ulaşan bu yapı boyutları, yapımı ve görünüşüyle Mimar Sinan'ın yaptığı gösterişli Osmanlı eserlerindendir.

Medrese günümüzde hangi işlevde kullanılmaktadır?

📚1869'a kadar medrese işlevini sürdüren yapı, Cumhuriyet döneminde kimsesizler yurdu, 1966'dan sonra üniversite yurdu olarak kullanılmıştır. 1987'den itibaren ise Eminönü İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kullanılmaktadır.

  • 7
  • 15
KIZLARAĞASI MEDRESESİ
KIZLARAĞASI MEDRESESİ

📚İstanbul Suriçi Cağaoğlu Divanyolu Alemdar Mahallesi'nde bulunan medrese, 1582 tarihinde 3. Murad dönemi Darüssade ağalarından Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. "Hoca Rüstem Medresesi" olarak da bilinir.

📚Medrese sebil ve mektepten sonra bitirilip hizmete girmiştir.

📌 Medreseler hakkında ne biliyoruz?

💒Medresenin mimari özellikleri

✏11 hücre ve bir dershaneden meydana gelmektedir.

✏Arazinin dar olması sebebiyle hücreler çok dardır.

✏Medrese, sebil ve mekteple birlikte küçük bir külliye niteliğindeki yapının sonradan avlusunun üstü kapatılmıştır.

✏Avluyu tamamen kapatan bu uygulama mimari özelliğinin bozulmasına neden olmuştur.

Medrese günümüzde hangi işlevde kullanılmaktadır?

📚16. yüzyılda inşa edilen ve 1986'ya kadar Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından kullanılan tarihi binanın 1989'da Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesine tahsis edilmiştir. Bugün bir kültür merkezi olarak işlev görmektedir.

📌 Mimar Sinan'ın İstanbul'da inşa ettiği 5 Darülkurra

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN