Eski medeniyetlerin kullandığı sikkelerdeki simgeler
Günümüzde kullandığımız madeni paralar geçmişte sikke olarak adlandırıldı. İlk kez Anadolu'da M.Ö. 7 yüzyılda Lidyalılar tarafından icat edilen sikke, dönemiyle ilgili pek çok bilgi taşıyan değerli arkeolojik buluntulardı. Sikkeler sayesinde devletlerin hangi coğrafyalarda hakimiyet kurduğuna, zenginliğine, inançlarına ve hükümdarlarına dair bilgi sahibi olmak mümkündü. Bilhassa eski medeniyetlerin kullandığı tasvir içerikli sikkeler birtakım simgeler de taşıyordu. Peki, Anadolu Selçuklu sikkesinde yer alan aslan neyi simgeliyordu?
Giriş Tarihi: 22.10.2020
10:41
Güncelleme Tarihi: 22.10.2020
10:50
Anadolu Selçuklu sikkesi neyi simgeliyordu?
📌Resimdeki sikke örneği Gıyaseddin Keyhüsrev bin Keykubad döneminden günümüze ulaşmış ve ön yüzünde güneş ile aslan figürü bulunmaktadır. Bunlar gücü devletin gücünü simgelemektedir. Sikkelerin arka yüzündeki yazılarda genellikle dönemin padişahının adı ile unvanı yazar ve bu örnekte de dönemin padişahının adı geçmektedir.
📌Anadolu Selçuklu sikkeleri üzerinde insan ve hayvan tasvirleri sıkça kullanılmıştı. Sikkeler bir bakıma Selçukluların iktisadi yükselişini de gösteriyordu. I. Alaeddin Keykubad döneminde Anadolu'da altın ve gümüş bolluğu yaşanmıştı. Selçuklu dinar ve dirhemleri başka medeniyetlerde de büyük rağbet gördü.
📌Danişmendliler, Anadolu'da kurulan en güçlü beylikler arasındaydı. Beylik Sivas, Malatya, Kayseri, Tokat, Amasya ve civarında hüküm sürmüştü.
📌Danişmendliler yalnızca bakır sikke bastırdı. Bu beyliğin sikkelerinde Bizans tesiri büyüktü. Öyle ki Danişmendliler sikke yazılarında Arap harflerinin yanı sıra Yunan alfabesini de kullanmış, hatta hükümdarlarının adlarını dahi bazı sikke emisyonlarında Yunanca yazmışlardı.
Danişmend sikkeleri neyi simgeliyordu?
📌Resimdeki bakır sikkenin ön yüzünde ayakta iki figürle taç giydirme sahnesi canlandırılmıştır. Sağdaki figür soldakine taç giydiriyor. Bu sikkede Hz. İsa tasviri kullanılmıştır. Bu beyliğin görüşleri hakkında bilgi veriyordu. Danişmendlilerin yanı sıra Artuklu beyliği de bakır sikkelerinde İsa tasvirini sikkelerinin ön yüzünde kullanmıştır.
Diyarbekir ve Mardin çevresinde 1102-1409 tarihleri arasında hüküm süren bir Türkmen hânedanlığıydı.
📌Yapılardaki taş süslemeler ve figürlü plastik yanında Artuklu sikkelerinde de özellikle kartallı armalar ve insan figürleri görülmekteydi.
📌Genellikle Oğuzlar'ın Kayı boyu damgasını kullanmış olan Artuklular, bu soyut sembolün yanında figürlü kabartmaları da kullanmışlardı.
📌Artuklu tasvir sanatında, Diyarbakır Sarayı'nda yazılmış ve resimlenmiş olan Cezerî'nin ünlü "Otomatlar" kitabı Kitâb fî maʿrifeti'l-hiyeli'l-hendesiyye de minyatür tekniğinde yapılmış bol sayıdaki krokileriyle önemli bir yer tutmaktadır
Artuklu sikkeleri neyi simgeliyordu?
📌Resimdeki, Nâsırüddin Artuk Arslan adına 599'da basılmış bakır sikkeydi.
📌Artuklu sikkelerinde de Bizans etkileri mevcuttu.
📌Sikkelerde karşımıza mitolojik kahraman portreleri, Asya ve Mezopotamya'nın inançlarından kayaklanan figürler çıkıyordu. Artukluların sikkelerinde genellikle Sikkeler üzerinde gördüğümüz yazı, tamga gibi resmi otoriteyi çağrıştıran simgeler bulunmaktaydı. Resimde mitolojk kahramanları çağrıştıran hayvanlar vardı.
Anadolu'nun batısında Gediz ve Menderes ırmakları arasında kalan bölgeye Antik çağda Lidya, bu topraklarda yaşayanlara da Lidyalılar deniliyordu.
📌İlk para Lidya Kralı Kroisos (Krezüs) zamanında elektron denilen altın ve gümüş karışımı madenden, bakla şeklinde basıldı.
Lidya sikkeleri neyi simgeliyordu?
📌Resimdeki Lidya Kralı Kroisos dönemine ait ilk altın sikke örneklerinden biridir. Sikkelerin ön yüzlerinde sırt sıra vermiş boğa ve aslan figürleri bulunmaktadır.
📌Sikkedeki aslan Lidya Krallığı'nı boğa ise komşu Phrygia Krallığı'nı temsil ediyordu. Aslanın Lydia Krallığının arması olduğuna ilişkin kanıtlar güçlüdür.