Arama

Estergon’da son Osmanlı izi: Öziceli Hacı İbrahim Camii

Macaristan'ın kuzeyinde bulunan Estergon, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 12 günlük kuşatmanın ardından fethedildi. 130 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan bölgede, Evliya Çelebi'nin aktardığına göre dört adet cami bulunuyordu. Günümüze kadar ulaşabilen ise tek bir cami var: Öziceli Hacı İbrahim... Osmanlı'nın bu topraklardan çıkarılmasından sonra uzun yıllar farklı şekillerde kullanılan Cami, geçtiğimiz yıllarda asıl hüviyetine kavuştu.

  • 4
  • 11
ESTERGON'DA OSMANLI'NIN SON İZİ: ÖZİCELİ HACI İBRAHİM PAŞA CAMİİ
ESTERGON’DA OSMANLI’NIN SON İZİ: ÖZİCELİ HACI İBRAHİM PAŞA CAMİİ

◾ Estergon'da Osmanlı hakimiyetinden kalan tek eser, bu türkü değildi. Osmanlı hakimiyetinde inşa edilen dört camiden yalnızca Öziceli Hacı İbrahim Paşa günümüze ulaştı. Cami 17. yüzyılda Estergon Kalesi'nin hemen yakınına sur duvarları üzerine inşa edildi.

Nasıl gidilir?

  • 5
  • 11
EVLİYA ÇELEBİ'NİN GÖZÜNDEN ESTERGON
EVLİYA ÇELEBİ’NİN GÖZÜNDEN ESTERGON

◾ Öziceli Hacı İbrahim Paşa Camii ile ilgili tarihi bilgileri burayı ziyaret eden Evliya Çelebi aktardı. Evliya Çelebi'nin aktardığına göre Osmanlılar buraya ilk geldiği dönemde bir fetih geleneği olarak en büyük kiliseyi camiye çevirmişti.

11. yüzyıla ait Adalbert Kilisesi Sultan Süleyman Camii'ne dönüştürüldü. Evliya Çelebi bu caminin oldukça sanatlı inşa edilmiş bir minaresinin olduğundan bahsediyordu. Bu cami Avusturya ile yapılan savaşlar esnasında yıkılmıştır.

'En'leriyle tarihte iz bırakan camiler

Evliya Çelebi, Osmanlılar döneminde Estergon'da dört adet cami olduğunu aktarıyordu. Çelebi'nin aktardığına göre bunlar; Mahkeme Camii, Kızıl Elma Camii ve Öziceli Hacı İbrahim Camii'ydi... Bu camilerden ise günümüze yalnızca Öziceli Hacı İbrahim Camii ulaştı.

Caminin tarihçesi

◾ Camii, Macaristan'ın Estergon şehrinde 1605 yılında inşa edildi. Evliya Çelebi bu camiyi, "Kurşun örtülü, çatma nakışlı, kısa tavanlı, sağlam vakıflı, kalabalık cemaatli, uzun kagir minareli, yeni yapı güzel bir cami" olarak tanımlıyordu.

◾ Öziceli Hacı İbrahim Camii, Tuna kıyısındaki surun üzerine yapılmıştı. Caminin bulunduğu konuma Küçük Kapı ismi verilmişti. Küçük Kapı, düşman tarafından fark edilmeyecek şekilde yaptırılmıştı. Kanuni döneminde kapının üzerine bir de kitabe eklenmişti.

Osmanlı'nın Balkanlar'da yaşayan 10 eseri

Caminin mimari özellikleri

◾ Kare planlı olan cami, kubbesiz ahşap tavanlı bir yapıdır. Osmanlılar döneminde kesme taştan inşa edilmiş bir minaresi mevcutken Avusturyalılar tarafından yıkıldığı için günümüze ulaşmamıştır. Günümüzde dahi caminin minaresinin de talihsiz bir kaderi vardır...

Dünyanın en güzel cami minareleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN