Arama

Estergon’da son Osmanlı izi: Öziceli Hacı İbrahim Camii

Macaristan'ın kuzeyinde bulunan Estergon, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 12 günlük kuşatmanın ardından fethedildi. 130 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan bölgede, Evliya Çelebi'nin aktardığına göre dört adet cami bulunuyordu. Günümüze kadar ulaşabilen ise tek bir cami var: Öziceli Hacı İbrahim... Osmanlı'nın bu topraklardan çıkarılmasından sonra uzun yıllar farklı şekillerde kullanılan Cami, geçtiğimiz yıllarda asıl hüviyetine kavuştu.

Evliya Çelebi, Osmanlılar döneminde Estergon'da dört adet cami olduğunu aktarıyordu. Çelebi'nin aktardığına göre bunlar; Mahkeme Camii, Kızıl Elma Camii ve Öziceli Hacı İbrahim Camii'ydi... Bu camilerden ise günümüze yalnızca Öziceli Hacı İbrahim Camii ulaştı.

Caminin tarihçesi

◾ Camii, Macaristan'ın Estergon şehrinde 1605 yılında inşa edildi. Evliya Çelebi bu camiyi, "Kurşun örtülü, çatma nakışlı, kısa tavanlı, sağlam vakıflı, kalabalık cemaatli, uzun kagir minareli, yeni yapı güzel bir cami" olarak tanımlıyordu.

◾ Öziceli Hacı İbrahim Camii, Tuna kıyısındaki surun üzerine yapılmıştı. Caminin bulunduğu konuma Küçük Kapı ismi verilmişti. Küçük Kapı, düşman tarafından fark edilmeyecek şekilde yaptırılmıştı. Kanuni döneminde kapının üzerine bir de kitabe eklenmişti.

Osmanlı'nın Balkanlar'da yaşayan 10 eseri

Caminin mimari özellikleri

◾ Kare planlı olan cami, kubbesiz ahşap tavanlı bir yapıdır. Osmanlılar döneminde kesme taştan inşa edilmiş bir minaresi mevcutken Avusturyalılar tarafından yıkıldığı için günümüze ulaşmamıştır. Günümüzde dahi caminin minaresinin de talihsiz bir kaderi vardır...

Dünyanın en güzel cami minareleri

  • 9
  • 11
CAMİ DIŞINDA PEK ÇOK AMAÇLA KULLANILDI
CAMİ DIŞINDA PEK ÇOK AMAÇLA KULLANILDI

◾ Estergon'da Osmanlı'nın son izi olan caminin yalnızca minaresi talihsizliklere uğramamıştır. 18. yüzyılın ortalarında bir süre erzak deposu, sonrasında ise konut olarak kullanıldığı bilinmektedir.

◾ Konut olarak kullanıldıktan sonra mimari özelliklerini büyük oranda yitirmiştir. Caminin bodrum katında yer alan dehlizler Arkeoloji Müzesi olarak da kullanılmıştır.

  • 10
  • 11
CAMİNİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI
CAMİNİN RESTORASYON ÇALIŞMALARI

◾ Uzun yıllar farklı amaçlarla hizmet veren caminin aslına döndürülmesine ilk olarak 1965'te karar verildi. Bu teşebbüste bulunan ilk kişi Macar Türkolog Gero Gyözö'ydü.

◾ Özel bir Macar şirketi tarafından 1998 yılında harabe haldeyken satın alınan Öziçeli Hacı İbrahim Paşa Camii'nin restorasyonuna 2006 yılında başlandı. Ekonomik kriz nedeni ile şirket caminin restorasyonunu 5 yılda tamamlarken, parasızlık yüzünden minareyi restore edemedi.

◾ 2007 yılında Arkeloji Müzesi tarafından tamirata tabi tutuldu. Cami Türkolog Gero Gyözö danışmanlığında özgün haline en yakın şekilde onarıldı.

Sıra dışı mimarileriyle göz kamaştıran camiler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN