Eylül ayında gerçekleşen tarihi olaylar
Sonbaharın başladığı bu ayda pek çok tarihi olay yaşandı. Bu olaylardan bazıları dünya tarihinin akışını değiştirecek kadar önemliydi. Sizler için Eylül ayında gerçekleşen önemli tarihi olayları derledik. İşte, Eylül ayında gerçekleşen tarihi olaylar...
Giriş Tarihi: 01.09.2022
10:10
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024
16:44
8 Eylül 2003 – Vali Recep Yazıcıoğlu vefat etti.
🔷 Tokat, Aydın, Erzincan ve Denizli' de vali olarak görev yapan Recep Yazıcıoğlu geçirdiği trafik kazasında vefat etti.
🔷 Halka olan yakınlığı ve içtenliği nedeniyle "Süper Vali" olarak anılan Yazıcıoğlu, yakın tarihin unutulmaz isimleri arasındaydı.
Malazgirt Savaşı nasıl kazanıldı?
9 Eylül 1922- İzmir, Yunan işgalinden kurtuldu
🔷 30 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı Yunan ordusunun en son İzmir'de yurttan çıkarılması ile son bulur. İzmir ili de işgalden kurtulduktan sonra Milli Mücadele dönemi fiili olarak sona erer.
🔷 Yunanlılar yurttan çıkarılışı sırasında; Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Kütahya, Bursa şehirlerini ateşe verir. En son İzmir'de çıkarılan yangında şehir merkezi geniş ölçüde tahrip olur.
Yunan Devleti nasıl kuruldu?
9 Eylül 620 - Hz. Peygamber Sevr Mağarası’nda
🔷 Müslümanlar, Mekke'de maruz kaldıkları zulüm ve baskılardan kurtulmak için Medine'ye hicret ederler. Hz. Peygamber (SAV) Hz. Ebubekir (RA) ile çıktığı Medine yolculuğunda 9 Eylül 'den itibaren üç gün Sevr Mağarası'nda kalır.
🔷 Kur'an-ı Kerim'de adı geçen bu mağara, Efendimiz'i (SAV) ve dostu Hz. Ebubekir'i (RA) ağırlamasıyla İslam tarihinin unutulmaz mekanları arasındadır.
Kutsal yolculuğun kutlu durağı: Sevr
11 Eylül 2001 - ABD’de gerçekleşen ikiz kuleler saldırısı
🔷 ABD'nin Afganistan ve Irak'ı işgal etmesiyle sonuçlanacak olan ikiz kuleler saldırısı 11 Eylül günü gerçekleşir.
🔷 Amerikan yolcu uçağını kaçıran saldırganlar New York'ta bulunan İkiz Kulelere çarpar ve binlerce kişi hayatını kaybeder.
ABD'de ırkçılıkla mücadelenin sembol isimleri
12 Eylül 1980 – Türkiye'de askeri darbe gerçekleşti
🔷 12 Eylül Darbesi ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinde üçüncü kez askeri darbe gerçekleşir. Saat 03'te başlayan müdahale sonucunda TBMM ve Süleyman Demirel'in başbakanlığını yaptığı hükümete son verilir. Darbenin gerekçesi olarak ülkenin huzurunun sağlanması ve Necmettin Erbakan'ın Konya'da yaptığı Kudüs mitingi gerekçe gösterilir.
🔷 Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren , kendini devlet başkanı ilan eder. Darbe nedeniyle resmî rakamlara göre; 650.000 kişi gözaltına alındı, 230.000 kişi askerî mahkemelerce yargılandı, cezaevlerinde ise işkence sonucu 171 kişi olmak üzere yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti. Darbe ardından geçen 3 yıl içerisinde önemli kanunların tamamına yakını değiştirildi ve askerî yönetimin belirlediği 1982 Anayasası kabul edildi.
Türk tarihinin kara günü: 12 Eylül 1980