Arama

Eyüpsultan’da kabri bulunan sahabeler

Bundan asırlar önce yaşamış, Peygamber Efendimizi bizzat görme şerefine nail olmuş ve birçok mücadeleyi onunla omuz omuza vermişlerdi sahabeler… Resul-i Ekrem'in hadisine mazhar olmak amacıyla İstanbul'un fethi için sefere çıkmış, üç kez kuşatılan İstanbul'da birçoğu şehit düşmüştü. Peki, ismini bu semtte metfun olan sahabe Ebu Eyyub el-Ensari'den alan Eyüpsultan'da hangi sahabelerin kabirleri bulunuyor?

  • 4
  • 20
KABRİ KESİN OLARAK BİLİNEN SAHABELER
KABRİ KESİN OLARAK BİLİNEN SAHABELER

Ayrıca birkaç makam da sahabe olmamasına rağmen sonradan sahabe kabul edilen kişilere ait.

İstanbul'da kabrinin bulunduğu kesin olarak bilinenler: Eyüpsultan'a ismini veren Ebû Eyyûb el-Ensarî ve Peygamber Efendimizin sütkardeşlerinden Ayvansaray'da kabri bulunan Ebû Şeybe el-Hudrî'dir.

Eyüpsultan'da makamı bulunan diğer sahabelerin ise Hz. Cabir Bin Muhammed El Ensari, Hz. Ebu'd Derda el Ensar, Hz. Edhem, Hz. Ka'b, Hz. Abdü's Sadık Amir İbn-i Same, Hz. Hafir olduğu belirtiliyor.

  • 5
  • 20
80 YAŞINDA İSTANBUL'U FETHE GELEN EBU EYYUB EL-ENSARİ
80 YAŞINDA İSTANBUL’U FETHE GELEN EBU EYYUB EL-ENSARİ

Ebu Eyyûb el Ensari, Hicret sırasında Peygamberimiz Hz. Muhammed'i (sav) Medine'deki evinde misafir eden ve 80 küsur yaşında at sırtında İstanbul'u fethe gelen bir sahabeydi.

"İstanbul elbette fetholunacaktır; onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir!" müjdesine nâil olabilmek için, iki defa İstanbul kuşatmasına katıldı.

  • 6
  • 20
‘CESEDİMİ, AYAĞINIZIN BASTIĞI SON NOKTAYA GÖMÜN!’
‘CESEDİMİ, AYAĞINIZIN BASTIĞI SON NOKTAYA GÖMÜN!’

Sonradan gerçekleşecek fethin ilk neferlerinden olarak ruhunu bu yolda teslim etmişti.

Vefat etmeden önce, kendinden sonra fethe gelecek İslam askerlerine mübarek cesetleri ile dahi bir hedef gösterebilmek için etrafındakilere, "Cesedimi, ayağınızın bastığı son noktaya gömün!" buyurmuştu.

  • 7
  • 20
FATİH ASHAB-I KİRAMIN KABİRLERİNİ TESPİT ETTİRDİ
FATİH ASHAB-I KİRAMIN KABİRLERİNİ TESPİT ETTİRDİ

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethinden sonra daha önce bu topraklara fetih için gelip şehit düşen ashab-ı kiramın kabirlerini tespit ettirmeye başladı.

Ebû Eyyûb el-Ensârî'nin kabrini bulmayı özellikle istiyordu. Ancak düşman saldırılarından korunmak amacıyla gizlenmiş olan kabir bulunamadı.

Bunun üzerine Fatih, hocası Akşemseddin'e müracaat ederek Ebu Eyyûb el Ensari'nin kabrini nasıl bulabileceklerini sordu.

  • 8
  • 20
EBU EYYUB EL-ENSARİ’NİN KABRİ NASIL BULUNDU?
EBU EYYUB EL-ENSARİ’NİN KABRİ NASIL BULUNDU?

Akşemseddin, birkaç dakika murakabeye vardıktan sonra o mübarek ve şanlı sahabenin kabrinin yerini gösterdi. Oraya işaret olması için bir sopa dikildi.

Fatih, gönlünün tamamen rahat olması için, geceleyin sopanın yerini değiştirdi. Ertesi gün belirlenen yeri kazmak üzere gelindiğinde Akşemseddin, tekrar murakabeye vardı ve talebesi Fatih'in hayret dolu bakışları arasında "Sultanım! İşaretimizin yeri değişmiş!" deyip sopayı eski yerine getirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN