Arama

Eyyubilerde tıp eğitimi nasıldı?

Eyyubiler devri İslam tarihinde tıbbın, tıbbi kurumların ve tıp eğitiminin en çok revaç bulduğu dönemlerin başında gelir. Medreseler Nureddin Mahmud Zengi zamanında yaygın hale getirildi. İslam tarihinde tıp öğretimi yapan medrese ilk defa bu dönemde ed-Dahvar tarafından kuruldu. İşte Eyyubiler dönemi tıp eğitimi hakkında tarihi bilgiler…

Dioskorides'in bu çalışması 500 yıl boyunca Doğu ve Batı bilim dünyasında ve botanik dallarında sözü geçen bir eser olmuş ve Süryanice, Arapça, Farsça ve Latince gibi dillere çevrilmiştir. Arapçaya yapılan tercümelerinin üç nüshası İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi'nde Ayasofya 3702-3703-3704 numaralarında kayıtlıdır. İbn Sina'nın EI-Kanun fi't-Tıbb isimli eserinin edviye-i müfrede bölümünde bulunan maddelerin çoğu Dioskorides'ten alınmıştır.

  • 10
  • 13

Kitab el-Nebat (Bitkiler Kitabı), Müslüman bilim insanı Ebu Hanife Dinaveri'nin en önemli eseridir. 8 ciltten oluşmaktadır. Eserde Arapça botanik gelenekleri, bitki incelemeleri ve bilgisinin yanı sıra Farsça ve Kürtçe kökenli bitki bilgileri de mevcuttur.

Orta Çağ'ın en önemli eczacılık kitabı bu devirde İbnü'l-Baytar tarafından meydana getirilen Câmi'u müfredât el-edviye ve'l-eğ- ziye adlı kitap olup Osmanlıların ilk devirlerinde Türkçe'ye çevrilmiştir.

  • 11
  • 13
Eyyubiler devrindeki hekimler
Eyyubiler devrindeki hekimler

Eyyubiler devrindeki hekimler, talebelerine hilat (Halife ve hükümdarlar tarafından verilen şeref elbisesi) giydirirdi. Onlarla devamlı ilgilenirler, talebelerine parasız kitaplar verirlerdi. Bunun yanı sıra hastalarına karşı çok şefkatliydiler. Fakir hastaları parasız tedavi ederler, onlara ilaç ve yiyecek dağıtırlardı. Hastanelerin yaygın hale getirilmesinin en önemli sebeplerinden biri bu durumdu.

Göz hekimliğinin temelini atan Müslüman tabipler

  • 12
  • 13
Devrin iki büyük botanikçisi
Devrin iki büyük botanikçisi

Devrin iki büyük botanikçisi Reşidüddin el-Süri ve İbnü'l-Baytar, talebeleriyle kırlarda, dağlarda dolaşarak bitkiler üzerinde araştırmalar yaparlardı. Birçok bitkiyi yerinde gösterirlerdi.

İbnü'l Baytar'ın sağlıklı yaşam için kullandığı bitkiler

  • 13
  • 13

Babası veteriner olduğu için "İbnü'l-Baytar" lakabı ile anılan Ebu Muhammed, devrinin en büyük botanik âlimlerindendi. İbnü'l-Baytar, yaşadığı dönemde bilgi, görgü ve tecrübesini arttırmak, yazacağı eserlere malzeme toplamak için üç kıtayı gezen ender müelliflerdendi. Kitabındaki 1400 tıbbi ilacın 300'den fazlasını kendisi bahsetmiştir. Bunların 200'den fazlası bitkiseldir. O, bu eserini yazarken el-Gâfiki ile el-İdrisi'nin eserlerinden çok faydalanmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN