Farklı kültürlerin asırlık mekanı Sille hakkında bilgiler
Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyan, Konya'nın Selçuklu ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi yerleşim yeri Sille Mahallesi; camileri, köprüleri ve evleri ile farklı kültürleri bir arada yaşatıyor. Erken dönemlerden itibaren zengin bir kültürel birikime ev sahipliği yapan Sille, günümüze ulaşabilen kültür varlıklarının yanında, zengin gelenek ve görenekleri ile de üzerinde durulması gereken önemli bir tarihi merkez... Bugün olduğu gibi tarihin her döneminde iskan edilmiş bir mekan olan Sille hakkında bilgiler derledik.
Giriş Tarihi: 20.05.2020
06:05
Güncelleme Tarihi: 14.06.2021
15:26
Sille taşı, halı ve kilim dokumacılığı
Sille, Anadolu uygarlıkları içinde çok mühim bir yeri bulunan, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı özel bir mekandır. Sille, doğal siluetiyle ve bu siluetle bütünleşen tarihi izleriyle, sivil mimarisi ve yerleşim dokusuyla, örf, adet ve gelenekleriyle, bağ ve bahçeleriyle farklı yaşam tarzına sahip bir yerleşim yeridir.
Sille yöresinde çıkan volkanit ve andezit özellikleri taşıyan bir taş çeşidi vardır. 2000 derece ısıya dayanıklı olması nedeniyle tuğla ve kiremit fabrikalarında, kireç ocaklarının fırın yapımında kullanılır. Ayrıca yapı taşı olarak da tercih edilir. Yöredeki pek çok eski bina ve Konya camilerinde yaygın olarak kullanılmıştır.
Türk el sanatlarının önemli bir kolu olan halı ve kilim dokumacılığında Konya, Anadolu'daki önemli merkezlerden birisidir. Kendine has renk ve desenlere sahip olan Sille halı ve kilimleri ise Konya halıcılığının haklı ününü pekiştiren bir üretim noktası olmuştur. Sille halıcılığında renk için kullanılan başlıca hammadde cehri isimli bir bitkidir.
Türk-İslam kültür zenginlikleri
Günümüzde Türk-İslam kültür zenginliklerine sıkı sıkıya bağlı olan Sille, eskiden getirdiği birçok geleneği de yaşatır. Silleliler, düğünlerde, asker uğurlamaları ile karşılamalarında, "gereğiler" olarak isimlendirilen toplu bozumuna başlanmasındaki kutlamalarda, her ay yapılan toplantılar ile her sene eylül ayının son pazarında gerçekleştirilen sille günü etkinliklerinde, gelenek ve göreneklerini yaşatarak, Sille'ye gelen misafirlere tanıtırlar. Önemli dini günlerde de eski geleneklerin halen yaşatıldığı, bugün etrafında herhangi bir konut kalmamasına rağmen Mezaryaka (Kayabaşı) ile Karataş camilerin Ramazan aylarında teravih namazı için tercih edilmesinden anlaşılmaktadır.
Sille'de müzik sözlü geleneğin önemli bir parçasıdır. Kanun, ud ve sazın kullanıldığı yörede halen bölgenin yöresel türküleri yaşatılmaya çalışılır. Bugün birçok kültürel ve bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapan Sille, birçok düşünür ve ilim adamı da yetiştirmiştir.
Çölün ortasında masalsı şehir Hive'deki tarihi yapılar
Sille, yemek kültürü açısından da oldukça önemlidir. Zengin Konya mutfağının yanında kendine özgü bazı lezzetleri de bünyesinde barındırır. Özellikle düğün yemekleri, "Halfene" denilen ortak yemekler ile "İnce manca" olarak adlandırılan davet yemekleri, bu zengin tatların sunulduğu birer şölendir. Büyük çoğunluğu et yemeklerinden oluşan Sille mutfağında, yoğurt (dolga) ve bamya çorbası, su ve süt börekleri, dolma-sarma, erişte pilavı, katmer, köşeli, kurutulmuş balık (gavinna), paça, gaygana, calla, kadayıf, baklava ile "Kak" olarak adlandırılan kurutulmuş meyve ve sebzeler bulabileceğiniz lezzetlerden sadece bazıları...
Nasıl gidilir?
Sille şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta bir mahalledir. Belediye otobüsü, minibüs, taksi veya özel arabanızla kolayca ulaşabilirsiniz.