Arama

Fatih Sultan Mehmet hakkında 10 aydınlatıcı gerçek

Çağ açıp, çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet, üstün yetenekleri olan bir padişahtı. Yıkılmaz denilen surları yıktı, kendi icadı olan toplarla Osmanlı Devleti'nin hem devamını hem de şahlanışını sağladı. Hz. Peygamber'in hadisine nail olan büyük komutan, 3 Mayıs 1481 tarihinde vefat etti. Fakat Sultan'ın vefatı büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Vefatının 538'inci yılında Fatih Sultan Mehmet'le ilgili 10 gerçeği sizler için derledik.

  • 15
  • 18
Fatih Sultan Mehmet'in çevresinde hangi bilim adamları vardı?
Fatih Sultan Mehmet’in çevresinde hangi bilim adamları vardı?

Fatih çevresinde yalnızca Müslümanları bulundurmaz, Hristiyanlarla da oturup konuşmayı severdi. Rum Patriği Cennadius ve Maksimos'la Hristiyanlığı tartışmıştı. İstanbul'un fethinden önce Fatih'in hizmetine giren Cyrlacus Pizzi Colli isminde Batılı âlim 1454 yılına kadar hükümdarın yanında kalmıştı. Kritovulos isimli bir Bizanslı âlim de uzun müddet II. Mehmet'in yanında bulunmuştu. Yine Trabzonlu Amirutzes de Trabzon'un Osmanlı İmparatorluğu'na katılmasından sonra Fatih'in hizmetine girip birçok kitabın çevirisini yapmıştı. Amirutzes'in çevirdiği eserler arasında Batlamyus'un Geographia isimli eseri de vardır.

  • 16
  • 18

Fatih Sultan Mehmet, Avrupa'dan birçok ressam ve bilim adamını da çağırmıştı. Bunların en ünlüsü 1479-1481 yılları arasında sarayda bulunup, padişahın çeşitli portrelerini ve madalyonlarını yapan Gentile Bellini'dir.

  • 17
  • 18
Fatih’in ölümünden sonra neler oldu?
Fatih’in ölümünden sonra neler oldu?

Fatih Sultan Mehmet'in ömrü savaşlarda geçmiş ve daha önce birçok hükümdarın hayal bile edemediği işler başarmıştı. İstanbul başta olmak üzere fetihlerinden dolayı halk arasında büyük bir saygınlığa sahipti. Ancak izlenen sıkı mali politikalardan dolayı da ülke genelinde bir hoşnutsuzluk vardı. Döneminde bir iki yıl hariç, her yıl savaşılmıştı. Osmanlı ordusu bazen yılda iki defa sefere çıkıyordu. Sadece yazları değil çoğu zaman askeri harekât için elverişsiz kış aylarında da seferler düzenlenmişti. Bu durum ise en başta yeniçerileri bıktırmıştı. Cepheden cepheye koşmaktan yorulan yeniçeriler, Fatih Sultan Mehmet'in vefatından sonra babasına benzeyen Cem Sultan'ı değil, daha yumuşak huylu ve savaşla fazla arası olmayan II. Bayezid'i desteklediler.

  • 18
  • 18

II. Bayezid tahta geçince babası zamanında izlenen siyasete karşı bir tepki dönemi başladı. II. Bayezid devrinde Fatih'in yaptığı birçok işten vazgeçildi, yeni hükümdar tahta çıkar çıkmaz, babası zamanında devletleştirilmiş toprakları sahiplerine verdi. Fatih döneminde yapılan devalüasyonlardan dolayı mağdur olan yeniçeriler, II. Bayezid'e hükümdarlığı süresince bir defadan fazla para basmamasını şart koştular.

Erhan Afyoncu'nun Sorularla Osmanlı İmparatorluğu adlı kitabından derlenmiştir.

Kitabı incelemek veya satın almak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN