Arama

Fatih Sultan Mehmet'e hayran Rus düşünür İvan Peresvetov

16. yüzyılın önemli düşünürleri arasında yer alan İvan Semyonoviç Peresvetov, Korkunç İvan döneminde yönetim biçimindeki aksaklıkları dile getiren bir eser kaleme aldı. Bu eserinde söz konusu ettiği kişi; Peresvetov'un üstün vasıflarına hayran olduğu, İstanbul'u fethederek bir çağı kapatan cihan hükümdarı Fatih Sultan Mehmet'ti… Peresvetov, Fatih Sultan Mehmet Menkıbesi'nde adaletsizliğin hüküm sürdüğü 16. yüzyıl Rusya'sına Fatih'in oluşturduğu ideal devlet düzeni üzerinden bir yönetim modeli sundu. Rus Çar'ına Fatih'in eşsiz hükümdarlığı üzerinden yöneticilik dersi verdi. Peki, Peresvetov'un Fatih'in adalet duygusu ve bilgeliği çerçevesinde temellenen Rusya'yı kalkındıracak ideal devlet anlayışı nasıldı?

  • 4
  • 12
FATİH'İ ÖRNEK GÖSTERDİĞİ "FATİH SULTAN MEHMET MENKIBESİ"Nİ YAZDI
FATİH’İ ÖRNEK GÖSTERDİĞİ FATİH SULTAN MEHMET MENKIBESİNİ YAZDI

Eserleri

Peresvetov, devlet yönetimi hakkındaki fikirlerini dile getirmek için bir çağı kapatıp yeni bir çağ açan Osmanlı hükümdarı Fatih'i konu edindiği "Sultan Mehmet Menkıbesi"ni kaleme aldı. Peresvetov, bu menkıbede Fatih'ten övgü dolu sözlerle bahsetti.

Yazıldığı dönemde tüm dikkatleri toplayan bu menkıbeye göre, cihan hükümdarı Fatih Sultan Mehmet, bilgeliği ve üstün yönetici vasıfları açısından tam anlamıyla örnek bir şahsiyetti.

Peresvetov, Çarlık Rusya'nın kuruluşunu ilan eden Korkunç İvan'a iki yıl sonra Fatih'e olan hayranlığını açıkca gösterdiği bu menkıbeyi takdim etti. Eserinde Rusya'da yapılması gereken yeniliklerden bahsetti. Peresvetov'a göre Rusya'da otokrasinin* sağlanabilmesi için Fatih Sultan Mehmet ve onun yönetim metodu örnek alınmalıydı. Yapılması gereken artık İstanbul'un fethine üzülmek değil, bunu başaran hükümdarın yönetim prensiplerini tatbik etmekti.

*Otokrasi: Otokrasi, monarşinin bir çeşididir. Yönetici, bütün siyasî yetkileri tek başına elinde bulundurur.

Fatih Sultan Mehmet hayatı hakkında bilgiler

  • 5
  • 12
FATİH'İN BAŞARISI ADALET DUYGUSU VE BİLGELİĞİNDE YATIYORDU
FATİH’İN BAŞARISI ADALET DUYGUSU VE BİLGELİĞİNDE YATIYORDU

Rusya'daki boyarların adaletsiz yönetim anlayışından mustarip Peresvetov için Fatih'in başarısı, işte bu adalet duygusunda ve bilgeliğinde yatıyordu. Hatta öyle ki Peresvetov'a göre adalet duygusu yüksek olduğu için, "Tanrı ona yardım etmiş" ve İstanbul'u fethedebilmişti...

Fatih Sultan Mehmet Menkıbesi'nin önemi nedir?

Peresvetov'un 1547 yılında yazdığı "Sultan Mehmet Menkıbesi", dini düşüncenin baskın olduğu 16. yüzyılda Müslüman Türk bir hükümdarı rol model bir şahsiyet olarak ele alması açısından, Rusya'nın düşüncesi sisteminde önemli bir basamak oluşturdu.

  • 6
  • 12
PERESVETOV’UN OSMANLI’YI ÖRNEK ALAN İDEAL DEVLET ANLAYIŞI NASILDI?
PERESVETOV’UN OSMANLI’YI ÖRNEK ALAN İDEAL DEVLET ANLAYIŞI NASILDI?

Rus Çarı Fatih'i hangi açılardan örnek almalıydı?

Peresvetov, Çar'a sunmak için yazdığı yazılarında devlet yönetiminde öncelikle cesur ve sadık askerlerden oluşan düzenli bir ordu kurulmasının altını çizdi. Kurulan bu ordunun ise her türlü ihtiyaçları giderilmeli ve korunmalıydı.

Fatih Sultan Mehmet menkıbesinde bu düşüncesini Fatih'in askeri kimliği ve yönetici kimliğini örnek vererek temellendirdi:

  • 7
  • 12
"BİLGE HÜKÜMDAR ASKERLERİNİN GÖNLÜNÜ ALIR..."
BİLGE  HÜKÜMDAR ASKERLERİNİN GÖNLÜNÜ ALIR...

"Türk hükümdarı akıllıca davrandı. Silahlarla donatılmış 40.000 usta nişancı yeniçeriyi her gün yanında bulundurdu, onlara her gün için maaş ve ulufe verdi. Sahip olduğu topraklarda bir düşmanın belirip hainlik etmesini ve günaha girmesini önlemek için yeniçerileri yanında tutardı. Böyle bir deli, hükümdarın canına kıyabilir, güçlenerek kibirlenebilir ve hükümdarın yerine geçmek isteyebilirdi. Fakat o, hükümdar olmayı başaramaz ve işlediği günah yüzünden sonsuza dek mahvolurdu. Oysa bir ülke hükümdarsız kalamaz. Hükümdar yeniçerileri bu yüzden yanında tutardı. Yeniçeriler hükümdara sadıktı ve onu sevdikleri için verdiği maaşla yetişip sadakatle ona hizmet ederlerdi. Bilge hükümdar askerlerinin gönlünü alır, çünkü o, ordusuyla güçlü ve şanlıdır"

  • 8
  • 12
"BİLGE BİR FİLOZOFTU"
BİLGE BİR FİLOZOFTU

Fatih'in örnek şahsiyeti üzerinden ideolojisini geliştiren Peresvetov, eserinde her fırsatta cihan hükümdarına duyduğu hayranlığı dile getirdi. Fatih'in kültürüne atıfta bulunan Peresvetov, onun başarısını okuduğu kitaplarda buldu, nitekim ideal bir hükümdar "bilge" ve "filozof" olmalıydı...

"Türk hükümdarı Sultan Mehmet, Türkçe eserler okuyarak yetişmiş bilge bir filozoftu. Yunanca eserler okuyup bunları kelimesi kelimesine Türkçeye çevirdiği zaman hükümdarın bilgeliği daha da artmıştı"

Fatih Sultan Mehmet'in Anadolu ve Rumeli fetihleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN