Arama

Fatih Sultan Mehmet’in Anadolu ve Rumeli fetihleri

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u 1453 yılında fethetmiş; şehrin semalarında Müslüman sancağının dalgalanmasını sağlamıştı. Onun bu zaferi, Bizans İmparatorluğu için büyük bir yenilgiydi. Ancak Fatih'in fetihleri İstanbul ile sınırlı kalmamış, Anadolu ve Rumeli'de pek çok önemli noktayı da kuşatmıştı. Rumeli'de İtalya topraklarını fethetmeyi hedeflemiş, Anadolu'da ise daha çok iç isyanları bastırmaya çalışmıştı. Peki, Fatih Sultan Mehmet fetihlerini Anadolu ve Rumeli'de hangi noktaya kadar gerçekleştirebildi?

  • 14
  • 15
AKSARAY DA OSMANLI’NIN BİR SANCAĞI OLDU
AKSARAY DA OSMANLI’NIN BİR SANCAĞI OLDU

Karaman Türkmenleri beylerinin yanında savaşmaya başladıkları için bölgedeki Osmanlı güçleri Pir Ahmed'e karşı başarılı olamadılar. Bunun üzerine Bosna Sancakbeyi İshak Bey, Anadolu'ya çağrıldı.

İshak Bey, kısa bir süre sonra Pir Ahmed'i ve müttefiki olan kardeşi Kasım'ı mağlup etti. Karaman hükümdarlarının yeni başkenti Aksaray da, Konya'nın akıbetine uğradı.

  • 15
  • 15
BÖLGEDE YILLARCA SÜREN SAVAŞ
BÖLGEDE YILLARCA SÜREN SAVAŞ

Daha sonra Gedik Ahmed Paşa komutasındaki bir ordu ile Alanya, son Karaman Beyi Kılıç Arslan'ın elinden alındı ve Kılıç Arslan Avrupa'ya kaçtı. 1474'te Gedik Ahmed Paşa, Anadolu birlikleri ile Ermenek'i, Pir Ahmed'in Konya'ya götürülen ailesinin bulunduğu Minan'ı ve son olarak Silifke'yi almayı başardı.

Şehzade Mustafa, Develi Karahisarı fethetti. Ancak Toros dağlarındaki Türkmen aşiretleri hâkimiyet altına alınamadığından bu bölgede savaş yıllarca sürdü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN