Arama

Fatih Sultan Mehmet’in Anadolu ve Rumeli fetihleri

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u 1453 yılında fethetmiş; şehrin semalarında Müslüman sancağının dalgalanmasını sağlamıştı. Onun bu zaferi, Bizans İmparatorluğu için büyük bir yenilgiydi. Ancak Fatih'in fetihleri İstanbul ile sınırlı kalmamış, Anadolu ve Rumeli'de pek çok önemli noktayı da kuşatmıştı. Rumeli'de İtalya topraklarını fethetmeyi hedeflemiş, Anadolu'da ise daha çok iç isyanları bastırmaya çalışmıştı. Peki, Fatih Sultan Mehmet fetihlerini Anadolu ve Rumeli'de hangi noktaya kadar gerçekleştirebildi?

  • 7
  • 15
1479’DA MACARİSTAN TOPRAKLARI FETHEDİLDİ
1479’DA MACARİSTAN TOPRAKLARI FETHEDİLDİ

Bu arada Venedik'le olan savaş bütün hızıyla devam ediyordu. 1477'de İtalya'ya giren Osmanlı akıncıları Venedik önlerine kadar akın yapmışlardı. 1478'de Arnavutluk seferine çıkan Fatih Sultan Mehmet, İşkodra ve Akçahisar'ı fethetti.

Bu başarılar üzerine Osmanlı ordularına karşı artık dayanamayacağını anlayan Venedik'le 25 Ocak 1479'da barış yapıldı. Aynı yıl Macaristan topraklarına giren Osmanlı orduları birçok yeri fethettiler.

  • 8
  • 15
FATİH’İN HEDEFİ İTALYA’YI FETHETMEKTİ
FATİH’İN HEDEFİ İTALYA’YI FETHETMEKTİ

En büyük düşmanı Venedik'i pes ettiren Fatih Sultan Mehmet'in yeni hedefi Ege Denizi'ne tamamen hâkim olmak ve İtalya'yı fethetmekti. 1480'de iki Osmanlı ordusu sefere çıktı.

Mesih Paşa komutasındaki ordu Rodos'ta başarısız olurken, Gedik Ahmed Paşa'nın İtalya seferi başarılı olmuş ve Otranto fethedilmişti. II. Bayezid devrinde iç karışıklıklar yüzünden İtalya'da bir köprübaşı vazifesi görecek Otranto elden çıkmıştı.

  • 9
  • 15
FATİH ANADOLU’DA NERELERİ FETHETTİ?
FATİH ANADOLU’DA NERELERİ FETHETTİ?

1459'da Cenevizlilerin elinde bulunan Amasra fethedildi. 1461'de Osmanlı orduları Karadeniz seferine çıktılar. Batı Karadeniz'deki Candaroğulları Beyliği ile Trabzon Rum İmparatorluğu ortadan kaldırıldı.

Osmanlı'nın ezeli düşmanı Karamanoğulları Beyliği'ndeki taht mücadeleleri Akkoyunlular ile Osmanlılar'ı karşı karşıya getirdi. Akkoyunluların işe karışması, Pir Ahmed Bey'in de Fatih'ten yardım istemesi üzerine Osmanlı İmparatorluğu da duruma müdahale etti.

  • 10
  • 15
KARAMANOĞULLARI OSMANLI ALEYHİNE FAALİYET GÖSTERİYORDU
KARAMANOĞULLARI OSMANLI ALEYHİNE FAALİYET GÖSTERİYORDU

Osmanlı kuvvetleri karşısında yenilen İshak Bey, hâmisi Uzun Hasan'ın yanına kaçtı. İshak Bey tarafından Osmanlılar'a teklif edilen iki şehir ile Sıklan Hisarı ve Ilgın kaleleri dışındaki tüm diğer topraklar, Pir Ahmed'e verildi.

Osmanlı desteğiyle kısa sürede kardeşi İshak'ı mağlup eden Pir Ahmed, Karaman Beyi olmuştu. Bu, Fatih Sultan Mehmed'in Karamanoğulları'ndan birine Karaman'ı son kez verişi idi. Ancak bir süre sonra bütün Karaman beyleri gibi Pir Ahmed de Osmanlı İmparatorluğu aleyhine çalışmaya başladı ve Fatih'e itaatten ayrıldı.

  • 11
  • 15
KARAMAN’I ANADOLU’DAKİ BİR SANCAK HALİNE GETİRDİ
KARAMAN’I ANADOLU’DAKİ BİR SANCAK HALİNE GETİRDİ

Pir Ahmed'de Karamanlılar'ın hiç bitmeyen bağımsızlık ruhu tekrar baş gösterdiğinde, Fatih Sultan Mehmet, Karaman Beyini ortadan kaldırarak, Karaman'ı Anadolu'daki Türk topraklarının bir sancağı haline getirmeye karar verdi.

Venedik meselesi yüzünden Pir Ahmed'in 1463'teki isyanına bir süreliğine göz yumuldu. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet, 1465 yılının sonbaharında Anadolu'ya geçti. Pir Ahmed, kaçarak kendini Larende'ye kapattı. Veziriazam Mahmud Paşa, zorlu bir mücadeleden sonra Pir Ahmed'i son sığınağından da kaçırdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN