Arama

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul'a armağan ettiği saraylar

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiğinde 21 yaşında olduğunu biliyor muydunuz? Dünya tarihine yön veren Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti'nin hem devamını hem de şahlanışını sağladı. Peygamber Efendimizin hadisine nail olan büyük komutan, İstanbul'u fethettikten sonra harap haldeki şehri ihya etti. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a armağan ettiği, tarihimizde önemli yeri olan bu köşk ve sarayları sizler için derledik.

  • 4
  • 16
ESKİ SARAY’DA KİMLER KALIRDI?
ESKİ SARAY’DA KİMLER KALIRDI?

Önceleri saray haremi Eski Saray'da idi. Padişah, harem ziyareti içi Eski Saray'a gidip geliyordu. Bu günlerde Eski Saray'da eğlenceler düzenlenir; özellikle beşik, valide alayları ile bayram ziyaretlerinde Eski Saray oldukça hareketlenirdi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'ın padişahın yanında kalmak istemesi ve 1541 yılında çıkan yangından sonra harem bütünüyle Topkapı Sarayı'na taşındı.

Bu dönemden itibaren Eski Saray iyice arka planda kaldı ve gözden düşen cariyelerin yaşadığı bir saray halini aldı. Bazı kaynaklarda sarayın adının 'Gözyaşı Sarayı' olarak anılmasının nedeni de buydu.

Eski Saray, 1715 yılındaki yangından sonra yeniden inşa edilerek Bab-ı Seraskeriye'ye tahsis edildi ve burada kalan kadınların bir kısmı Topkapı Sarayı'na bir kısmıysa Eyüp Çifte Saraylara gönderildi.

  • 6
  • 16
FATİH KÖŞKÜ
FATİH KÖŞKÜ

İstanbul'un en güzel manzaralarından birine bakan, Topkapı Sarayı'nın kuzeydoğu ucundaki Fatih Köşkü'nün inşaatı Tarih-i Ata'ya göre 1463 yılında tamamlandı.

Avlulu bir Türk evi planına göre inşa edilen Fatih Köşkü, ikisi büyük, ikisi küçük olmak üzere dört odalıydı. Bu odaların hepsi birbirinden farklıydı. Önceleri köşkün odalarına bitişik bir de hamamı olduğu bilinir.

  • 7
  • 16
FATİH’İN ARZ ODASI
FATİH’İN ARZ ODASI

Arz Odası yapılmadan önce revakın sağındaki ilk oda, divanhane olarak kullanılırdı. Taht bu odada kurulur ve resmi kabuller, törenler burada yapılırdı.

Topkapı Sarayı'nı oluşturan yapıların en erken tarihlilerinden biri olan Fatih Köşkü, ilk olarak mozaik ve bezemelerle süslü halde inşa edildi. II. Bayezid döneminde bu mozaikler kaldırıldı ve yaşanan depremlerden sonra gördüğü onarımlar sırasında özgün bezemelerini kaybetti.

  • 8
  • 16
SARAYIN HAZİNE BÖLÜMÜ OLARAK KULLANILDI
SARAYIN HAZİNE BÖLÜMÜ OLARAK KULLANILDI

Fatih Köşkü, özellikle Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinden sonra Hazine-i Enderun halini aldı.

Günümüzde Topkapı Sarayı'nın hazine bölümü olarak kullanılan Fatih Köşkü, içinde sergilenen parçalar, şadırvanlı avlusu ve baktığı manzarayla ziyaretçilerin dikkatini en çok çeken binadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN