Fatma Aliye Topuz kimdir? Fatma Aliye Topuz biyografisi...
Bugün 50 TL'nin arka yüzünde yer alan Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Topuz, yaşadığı dönemde "Muhadarat", "Ref'et", "Udi", "Enin" ve "Ahmed Cevdet Paşa ve Zamanı" gibi birçok roman kaleme aldı. İşte Fatma Aliye Topuz'un hayat hikayesi…
Giriş Tarihi: 09.10.2019
09:15
Güncelleme Tarihi: 10.10.2019
10:08
Ahmet Mithat Efendi ile 1891'de kaleme aldığı "Hayal ve Hakikat" dışında, ilk romanı "Muhadarat"ı 1892'de "Fatma Aliye Hanım" ismiyle yayımladı. Yazarın bu eseri, kendisinin en başarılı yapıtı olarak gösterildi.
"Fâzıla Türkçeyi pek güzel yazıp okumaya başladığı gibi Fransızcayı da bir yandan ilerletmekte, piyano, resim derslerinde de zalim institutrizine beğendirecek derecede çalışmaktaydı." Muhadarat (s. 45)
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Meşrutiyet sonrası siyasal yaşam
"Muhadarat"ın ardından 1898'de "Ref'et ", 1899'da "Udi ", 1910'da "Enin " adlı romanları yayımlanan Fatma Aliye, 1914'te "Ahmed Cevdet Paşa ve Zamanı " isimli son çalışmasında Meşrutiyet sonrası siyasal yaşamı konu edindi.
"Evet kimsesizim, fakat vazifesiz değil!" Refet, Fatma Aliye Hanım
Dönemin dergi ve gazetelerinde yayımlanmış makaleleri
Fatma Aliye'nin, 1900'de "Teracim-i Felasife" adlı bir felsefe kitabı da yayımlandı. Yazar ayrıca, döneminin dergi ve gazetelerinde yayımlanmış 40'a yakın makaleye imza attı.
"Evvelce oğullarına tayin edilmiş olan muallimler kıza da tayin edildi. Latife Hanım, akran ve emsali olan hanımefendilerin kızları Fransızca tahsil eylediklerini görünce Fransızca muallim de tayin ettirdi. Fehame, pek küçük yaşındayken birçok muallimlerden dersi alıyordu. Bir de piyano muallimesi tayin olundu." Enin (s. 162)
Yazarın biyografisi ve eserleri
Romanları ve diğer çalışmaları ile Avrupa ve Amerika basınında kendisinden söz ettiren Fatma Aliye'nin bazı eserleri Fransızca ve Arapçaya çevrildi. Yazarın biyografisi ve eserleri, 1893'te Chicago'daki Dünya Kadın Kütüphanesi Sergisi ve Kataloğu'nda yer aldı.
1934'te "Topuz" soyadını alan Fatma Aliye, 13 Temmuz 1936'da İstanbul'da vefat etti.
Eserlerindeki duygusal konular
"Sabahat'ın tahsili için en muteber muallimler tayin eylediği gibi Fransızca lisanı için getireceği muallimeyi de kendisi Paris'e kadar gidip ehibbası vasıtasıyla intihap eyledi. Hâl ve ahvalini tahkik eylediği dul bir ev kadını getirdi. Sabahat'in birlikte oynaması için güzel bir küçük cariye almışlardı. İsmi İtimat konulmuş olan bu kızcağız da hanımıyla beraber okuyordu. … Londra'dan getirtilen Miss Mod dahi İngilizceyi birlikte öğrendiler." Enin (s. 46-47)