Arama

Fazıl bir Sadrazam Köprülüzade Mustafa Paşa

II. Viyana Kuşatması'nın ardından zor durumda kalan Osmanlı Devleti'nin imdadına yetişen Köprülüzade Fazıl Mustafa Paşa; aldığı tedbirler, yaptığı ıslahat hareketleri ve adaletli düzen tesisi ile Osmanlı'ya 1 yıl 10 ay süren Sadrazamlık devrinde rahat bir nefes aldırdı. II. Avusturya Seferi sırasında gerçekleşen Salankamen Muharebesi'nde şehit olan Fazıl Mustafa Paşa'nın hayatında öne çıkan detayları hazırladık.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

İSTENMEYEN ADAM

II. Viyana Kuşatması'nın ardından Çanakkale Boğazı muhafızı ilan edilerek devlet merkezinden uzaklaştırılan Paşa, 1687 senesinde gerçekleşen isyanda İstanbul'a çağrıldı.

◾ İstanbul'da IV. Mehmed'in tahttan indirilmesi, II. Süleyman'ın cülüs etmesi ve bu sırada kan dökülmemesi için üstün çaba sarf etti. Lakin bu süreçte Yeniçerilerin isteği doğrultusunda Seddülbahir muhafızlığına atanarak yeniden İstanbul'dan uzaklaştırıldı.

(X) Halk isyan edip zorbaları tepelemişti

İSTANBUL'DAN UZAKTA

◾ Sonraki senelerde Paşa; Hanya, Kandiye ve Sakız muhafızı olarak görev yaptı. Lakin bu dönem aynı zamanda Osmanlı ordusunun peşpeşe ağır yenilgiler aldığı ve artık idarenin sabrının tükendiği bir vakitti.

◾ Bu sebeplerin neticesinde Köprülüzade Fâzıl Mustafa Paşa İstanbul'a davet edildi ve 8 Kasım 1689 tarihinde Sadaret mührü kendisine teslim edildi. Paşa bu zorlu görevinde oldukça ihtiyatlı davrandı. Evvela iç meseleleri ele alarak kısa sürede büyük işler yaptı.

TOZ BULUTU

Savaşlar ve iç karışıklıklardan dolayı dağılan Osmanlı hazinesini rahatlatmak adına evindeki eşyaları dahi devlete feda etti. Paşa, bu tarz hareketleri ile hem halk hem de yönetici sınıfının gözünde efsaneleşti.

Adaletnameler çıkararak halkın hakkını koruyacak yegane kurumun devlet olduğunu ilan etti ve bozulan asayişi tekrar tesis etti. Cizye sistemini düzeltti ve Osmanlı hazinesini zor durumdan kurtardı.

(X) Osmanlı Ekonomisine Dair Kavramlar

HIZLI DÜZENLEMELER

◾ Halk üzerindeki ağır vergilerin kaldırılması, tütün ve ürünleri gibi keyfi ihtiyaçlara ağır vergiler getirilmesinin yanında Fâzıl Mustafa Paşa, Osmanlı tarihinde ilk defa memurların maaşlarından da vergi alınmasını istedi.

◾ Aldığı tasarruf tedbirleri ile Osmanlıları bir nebze olsun toparlayan Sadrazam, en önemli mevkilere onurlu ve dürüst olmalarına rağmen bürokrasi içinde yükselememiş isimleri getirdi.

NİHAİ HEDEF

Tarım ve iskan politikalarını geliştiren Sadrazam, Osmanlı ülkesinde bir kalkınma hareketi başlattı. Tüm bu hazırlıkların ardından Köprülüzade Fâzıl Mustafa Paşa, Osmanlı ordusunun başında 1690 yılında I. Avusturya Seferi'ne çıktı.

◾ İlk seferde Avusturya ordusu Tuna nehrinin öteki yakasına atıldı. 1691 yılının Haziran ayında II. Avusturya Seferi'ni başlatan Köprülüzade, Avusturya'yı nihai olarak Balkanlar'dan atmak istiyordu.

(X) İnsanın sahip olduğu en yüce haslet

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN