Arama

Fazıl bir Sadrazam Köprülüzade Mustafa Paşa

II. Viyana Kuşatması'nın ardından zor durumda kalan Osmanlı Devleti'nin imdadına yetişen Köprülüzade Fazıl Mustafa Paşa; aldığı tedbirler, yaptığı ıslahat hareketleri ve adaletli düzen tesisi ile Osmanlı'ya 1 yıl 10 ay süren Sadrazamlık devrinde rahat bir nefes aldırdı. II. Avusturya Seferi sırasında gerçekleşen Salankamen Muharebesi'nde şehit olan Fazıl Mustafa Paşa'nın hayatında öne çıkan detayları hazırladık.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

HIZLI DÜZENLEMELER

◾ Halk üzerindeki ağır vergilerin kaldırılması, tütün ve ürünleri gibi keyfi ihtiyaçlara ağır vergiler getirilmesinin yanında Fâzıl Mustafa Paşa, Osmanlı tarihinde ilk defa memurların maaşlarından da vergi alınmasını istedi.

◾ Aldığı tasarruf tedbirleri ile Osmanlıları bir nebze olsun toparlayan Sadrazam, en önemli mevkilere onurlu ve dürüst olmalarına rağmen bürokrasi içinde yükselememiş isimleri getirdi.

NİHAİ HEDEF

Tarım ve iskan politikalarını geliştiren Sadrazam, Osmanlı ülkesinde bir kalkınma hareketi başlattı. Tüm bu hazırlıkların ardından Köprülüzade Fâzıl Mustafa Paşa, Osmanlı ordusunun başında 1690 yılında I. Avusturya Seferi'ne çıktı.

◾ İlk seferde Avusturya ordusu Tuna nehrinin öteki yakasına atıldı. 1691 yılının Haziran ayında II. Avusturya Seferi'ni başlatan Köprülüzade, Avusturya'yı nihai olarak Balkanlar'dan atmak istiyordu.

(X) İnsanın sahip olduğu en yüce haslet

19 Ağustos 1691 tarihinde Avusturya Prensi Ludwig'in idare ettiği Avusturya ordusu ile Salankamen mevkiinde denk gelen Osmanlılar savaşa tutuştu. Savaşın henüz başında askeri cesaretlendirmek için öne atılan Köprülüzade Fâzıl Mustafa Paşa şehit oldu.

◾ Şehadetinin ardından Osmanlı ordusu Salankamen'de bozguna uğradı ve geri çekildi. Savaş alanındaki tüm aramalar ve keşiflere rağmen Köprülüzade Fazıl Mustafa Paşa'nın naaşı bulunamadı.

ZAFERLERİ

◾ Makamda bulunduğu kısa süre içinde Osmanlı Devleti'ni toparlama sürecine dahil eden Fâzıl Mustafa Paşa aynı zamanda bazı toprakları Devlet-i Aliyye'ye tekrar kazandırmıştı.

◾ Günümüzde Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad, Güney Sırbistan'da bulunan Niş ve Doğu Sırbistan'daki Semendire şehirleri Paşa'nın üstün gayretleri ile geri alındı.

(X) Belgrad'da kalan son cami

  • 10
  • 12

KİŞİLİĞİ

◾ Gerçek bir alim ve abid fıtratında olan Mustafa Paşa aynı abisi gibi "Fâzıl" yani faziletli sıfatıyla anılır. Bu yönü ile tüm Osmanlı kaynaklarında kendisinden övgüyle bahsedilir.

Köprülüzade Fâzıl Mustafa Paşa samimi, onurlu, cesur ve en bilinen yönüyle dindar bir karakterdi. Bildikleriyle amel ederek bir yönetim politikası çizdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN