Arama

Feshane-i Amire'nin asrı aşan tarihi

Osmanlı'nın en yenilikçi padişahlarından biridir Sultan II. Mahmut. Onun devrinde yeniçeri ordusunun yerine gelen ordu için üniformalar dikmek gerekmiş, üniforma başlığı olarak ise Tunus modeli fes giyilmesine karar verilmişti. Fes, Osmanlı Devleti'nde daha sonra o kadar sevildi ki, askeri bir sembol olmaktan çıktı ve halkın her kesiminde kullanılmaya başlandı. Önceleri ithal edilen bu ürün, maliyet açısından yük olmaya başlayınca bir imalathane kuruldu ve uzun yıllar Osmanlı'nın fes üretimini gerçekleştirdi. Feshane-i Amire'nin asrı aşan tarihini derledik.

  • 11
  • 14
FES GİYİMİ BİR AYRICALIKTI
FES GİYİMİ BİR AYRICALIKTI

Bu yıllarda fes giyimi Osmanlı gençleri için bir ayrıcalıktı. Feshane ürünleri yurtiçinde satılan Fransız yapımı feslerle rekabet ederdi.

Feshane 1865 yılında makine dairesi hariç bütün teçhizatının yandığı büyük bir yangın geçirdi. Ancak 1868 yılında yeniden ve daha modern makinelerle donatılarak üretime tekrar başladı.

  • 12
  • 14
FESHANE İÇİNDE ‘DOKUMA MEKTEBİ’ AÇILDI
FESHANE İÇİNDE ‘DOKUMA MEKTEBİ’ AÇILDI

1878 yılında Osmanlı'nın en önemli dokuma merkezlerinden biri olan İslimye Çuha Fabrikası'nı içinde barındıran Bulgaristan toprakları yitirilince Feshane üretimde daha önemli bir yer teşkil etti.

Daha bilinçli bir üretimin gerçekleşmesi için Feshane içinde 1895 yılında bir "Dokuma Mektebi" açıldı. Bu mektepte eğitim gören öğrenciler hem teorik hem de pratik eğitim alma imkânına kavuştu.

  • 13
  • 14
ŞAPKA KANUNU ÇIKARILINCAYA DEK FES ÜRETİLDİ
ŞAPKA KANUNU ÇIKARILINCAYA DEK FES ÜRETİLDİ

Feshane, 1925 yılında Şapka Kanunu çıkıncaya kadar fes üretimine devam etti. 1933 yılına kadar çeşitli dokuma işlerini sürdüren fabrika, aynı yıl Sümerbank'a devredildi.

1986 yılında ise fabrikanın külfetli olması sebebiyle işçilere tazminatları ödenerek işten çıkartıldı.

  • 14
  • 14
FESHANE DEFALARCA ALTIN MADALYA KAZANDI
FESHANE DEFALARCA ALTIN MADALYA KAZANDI

Makine ve teçhizat ise Bakırköy Pamuklu Dokuma Sanayii'ne taşındı. Ürünleriyle çeşitli uluslararası sergilerde defalarca altın madalya alan Feshane'nin üretim binası ise büyük dokuma salonu haricinde yıkıldı.

Günümüzde büyük dokuma binası çeşitli kültürel faaliyetler için kullanılıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN