Arama

Fethin bilinmeyenleri

Tam 571 yıl önce bugün Resulullah'ın (SAV) hadis-i şerifi tecelli etti ve İslam orduları asırlardır zulüm, baskı ve türlü oyunlarla yönetilen İstanbul'u özgürleştirdi. Güzel komutan ve güzel askerler tarafından ilahi bir müjde ile fethedilen şehir, İslam'da fetih kavramının ne denli önemli olduğunu; esasının yıkmak değil yapmak olduğunu tüm dünyaya kanıtladı. Kutlu fethin 571. yıl dönümünde güzel ordu ve güzel komutanı hayırla yad ediyoruz.

  • 3
  • 10
Aşılmaz surların gölgesinde
Aşılmaz surların gölgesinde

Bizans'ın daha önceki 28 kuşatmaya dirayet gösterebilmesinin en önemli sebebi uzunluğu yirmi kilometreye varan zamanının en önemli surlarına sahip olmasıydı.

◾ Surlar en son 1440 yılında büyük bir onarımdan geçmişti. 13 sene sonra gerçekleşen fethin uzanamasının asıl sebebi surların güçlendirilmesi, uzun bir kuşatmaya hazır hale getirilmesiydi.

İSTANBUL'UN FETİH GÜNLÜĞÜ

  • 4
  • 10
Rum nüfusu
Rum nüfusu

◾ Şehir nüfusunun çoğunluğu asırlardır yaşadıkları İstanbul'u terk etmedi ve Osmanlı hakimiyetini kabul etti. Bunda Haçlıların şehre yaptığı zulmün ciddi bir etkisi vardı. Böylece Ortodoks Hristiyanların hükümdarı da Sultan II. Mehmed oldu.

Şehir nüfusu cumhuriyet döneminde denk yarı Müslüman yarı gayri müslim olarak kaldı. Osmanlı demografik yapısının içinde kalan azınlıklar İstanbul'a büyük katkılar sağladı.

  • 5
  • 10
Fethin mimarı
Fethin mimarı

Fethin kazanılmasındaki en önemli etken tabii ki Fatih Sultan Mehmed idi. Sultan o gün sadece bir kişi değil kendisinden önce gelen altı padişahın ufuklarının birleşimiydi.

◾ Döneminin en önemli entelektüellerinden olan Sultan II. Mehmed, kuşatmayı zaten zihninde kazanmıştı. Fethin ardından yönünü hem Batı'ya hem de Doğu'ya çevirmesi onun üstün zekasının bir göstergesiydi.

İSTANBUL'UN FETHİNİN ÜÇ MANEVİ KAHRAMANI

  • 6
  • 10
Ayasofya
Ayasofya

Fethin gerçekleştiği 29 Mayıs'ta her Müslümanın hedefi Ayasofya'da namaz kılmak her Bizanslının hedefi ise Ayasofya'yı savunmaktı.

◾ Şehir surları Osmanlı'ya geçtiğinde halk Ayasofya'ya sığınmıştı. Burada Batılı kaynaklar aksine bir kıyım yaşanmadı. İnsanlar güvenle şehirdeki yaşamlarını sürdürdü.

  • 7
  • 10
Kolay savunma
Kolay savunma

◾ Takvimler 1453'ü gösterdiğinde Bizans herhangi bir kuşatma ile karşılaştığını sanıyordu. Çünkü şehir muhkem, dışarıdan gelen yardımlar tamdı.

◾ Şehirde Bizanslıların dışında Cenevizliler başta olmak üzere eğitimli askerler de mevcuttu. Ayrıca paralı askerler Osmanlı'ya karşı Bizans saflarındaydı.

İSTANBUL'UN FETHİ TARİHİ HAKKINDA 12 BİLGİ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN