Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Fethin simgesi şahi topları Edirne'den İstanbul'a iki ayda taşındı!

Fethin simgesi şahi topları Edirne'den İstanbul'a iki ayda taşındı!

İstanbul'un Fethi'nde önemli rol oynayan şahi toplarının Edirne'den İstanbul'a 2 ayda taşındığını biliyor muydunuz? Peki, fetihte kullanılan top ve güllelerin Fatih Dökümhanesi'nde döküldüğünü? İstanbul'u fethederek çağ kapatıp çağ açan, tarihe ismini altın harflerle yazdıran Fatih Sultan Mehmet'in üstün dehası ve yeteneği ile yapılan şahi topları ile ilgili Evliya Çelebi; "iki ayda Edirne'den İstanbul'a 40 öküz, 200 askerin korumasında toplar taşınmıştır." diyor.

  • 3
  • 12
Çizimlerini Fatih Sultan Mehmet yaptı
Çizimlerini Fatih Sultan Mehmet yaptı

🔳 Çizimlerini Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı ve İstanbul'un fethinde Bizans surlarına gedik açmada kullanılan şahi topları da bu başarı öyküsünün içinde yer aldı.

🔳 Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı toplar ve gülleler, tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde yapıldı.

🔳 Dönemin ileri teknolojisi kullanılan dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim gerçekleştirildi.

Fatih Sultan Mehmet hakkında bilmeniz gereken 15 şey

  • 4
  • 12
Osmanlı'yı devletten dünya imparatorluğuna dönüştürdü
Osmanlı’yı devletten dünya imparatorluğuna dönüştürdü

🔳 Fatih Sultan Mehmet, hadis-i şerif ile müjdelenen İstanbul'u 21 yaşında fethetti. Tarihi yeniden şekillendiren ve tüm zamanların en önemli devlet adamlarından birisi olan Sultan II. Mehmet, iyi bir stratejist, büyük bir komutandı.

🔳 Devlet otoritesine gölge getirmemek için en kapsamlı mücadeleyi verdi ve Osmanlı devletinin hem devamını hem de şahlanışını temin etti. Osmanlı'yı devletten imparatorluğuna dönüştürdü.

🔳 İstanbul, Osmanlı tarihinde ilk kez 1395'te Yıldırım Bayezid tarafından kuşatıldı. Fatih'e kadar da hiçbir komutan bu konuda muvaffakiyet sağlayamadı.

İstanbul'un fethinde gemiler karadan nasıl yürütüldü?

  • 5
  • 12
Takvimler 1453 yılını gösterdiğinde her şey değişti
Takvimler 1453 yılını gösterdiğinde her şey değişti

🔳 O dönem İstanbul'u çevreleyen surlar, 22 kilometre uzunluğundaydı ve 4,5 metre kalınlığı ile aşılması en zor engeldi; ancak Fatih Sultan Mehmet için imkânsız değildi.

🔳 Tarih boyunca birçok kez aşılmaya çalışılan İstanbul Surları, takvimler 1453 yılını gösterdiğinde Fatih'in azmine ve kendi keşfi olan toplarına bu defa dayanamayacaktı.

Fatih Sultan Mehmed'in divanından beyitler

  • 6
  • 12
En büyük arzusu İstanbul'u fethetmekti
En büyük arzusu İstanbul’u fethetmekti

🔳 İstanbul'un fatihinin en büyük arzusu İstanbul'u fethetmekti. Fetih hazırlığı bir yıla yakın sürdü.

🔳 6 Nisan 1453'te İstanbul önlerine dayandı. Büyük kuşatma, tam 53 gün boyunca devam etti. Şehrin kapıları sonunda 29 Mayıs 1453 günü açıldı.

🔳 Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u almak için döktürdüğü büyük top "Şahi" adını taşır. Bu topun namlusu 91,5 cm'dir. 680 kilogramağırlığındaki güllesinin menzili 1200 metredir. Osmanlı ordusunda daha sonra kullanılan büyük toplara da Şahi adı verilmiştir.

Fatih Sultan Mehmet'in yadigarları

🔳 7 Nisan 1453 günü, gün doğumuyla birlikte bütün toplar ateşlenmeye başlandı.

🔳 İlk denemenin yapıldığı Aya Romanos Kapısı'nın surları, üzerindeki kuleler ve burçlarla beraber anında çöktü.

🔳 Top soğumadan yapılan ikinci bir atış sırasında toplardan biri parçalandı ve etrafındaki askerlerden birkaçı şehit oldu.

Fatih Sultan Mehmet'in kılıcının sırrı neydi?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN