Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Fethin simgesi şahi topları Edirne'den İstanbul'a iki ayda taşındı!

Fethin simgesi şahi topları Edirne'den İstanbul'a iki ayda taşındı!

İstanbul'un Fethi'nde önemli rol oynayan şahi toplarının Edirne'den İstanbul'a 2 ayda taşındığını biliyor muydunuz? Peki, fetihte kullanılan top ve güllelerin Fatih Dökümhanesi'nde döküldüğünü? İstanbul'u fethederek çağ kapatıp çağ açan, tarihe ismini altın harflerle yazdıran Fatih Sultan Mehmet'in üstün dehası ve yeteneği ile yapılan şahi topları ile ilgili Evliya Çelebi; "iki ayda Edirne'den İstanbul'a 40 öküz, 200 askerin korumasında toplar taşınmıştır." diyor.

🔳 7 Nisan 1453 günü, gün doğumuyla birlikte bütün toplar ateşlenmeye başlandı.

🔳 İlk denemenin yapıldığı Aya Romanos Kapısı'nın surları, üzerindeki kuleler ve burçlarla beraber anında çöktü.

🔳 Top soğumadan yapılan ikinci bir atış sırasında toplardan biri parçalandı ve etrafındaki askerlerden birkaçı şehit oldu.

Fatih Sultan Mehmet'in kılıcının sırrı neydi?

  • 8
  • 12
Şahi topu o dönemde uygulanıyordu ama geliştirilmesi çok önemliydi
Şahi topu o dönemde uygulanıyordu ama geliştirilmesi çok önemliydi

🔳 Atıştan sonra ısınan topun soğutulması gerekiyordu. Bunun için atıştan sonra topun namlusunun içerisine zeytinyağı dökülmeye ve namlu yağlı keçelerle sarılmaya başlandı.

🔳 Şahi topu o dönemde uygulanıyordu ama geliştirilmesi çok önemliydi. Surdan içeri atış yapılabilmesi ya da Haliç'teki donanmanın Galata surları üzerinden sektirilerek donanmadaki gemilerin batırılmasının gerçekleştirilmesi olayı tarihte ilk uygulamadır.

Fatih Sultan Mehmet hangi tarihi şahsiyetlerden etkilendi?

  • 9
  • 12
Fatih Sultan Mehmet'in en büyük yardımcısı bu toplar oldu
Fatih Sultan Mehmet’in en büyük yardımcısı bu toplar oldu

🔳 İstanbul'un kuşatılması için 50'den fazla şahi topu üretildi. Bu topların neredeyse tamamına yakını, bakır ve kalayın karışımıyla elde edilen tunçtan döküldü. Fatih Sultan Mehmet'in fetih esnasında en büyük yardımcısı bu toplar oldu.

🔳 Osmanlı topları Edirnekapı, Tekfur Sarayı, Bayrampaşa Deresi, Topkapı ve Eğrikapı arasındaki surlar önünde, üç tabya olarak konuşlanmıştı. Bazı kaynaklara göre ise, toplar her birinde dört büyük topun bulunduğu on dört batarya olarak yerleştirilmişti.

Fatih Sultan Mehmet'in türbesindeki sırlar

  • 10
  • 12

🔳 Kaynaklara göre, topu döken Macar asıllı top döküm ustası Urban ve Osmanlı mühendisleri Mimar Muslihiddin Ağa ile Saruca Paşa'ydı.

🔳 Urban, bu olay sırasında hayatını kaybetti. Topun parçaları kullanılarak yeniden yapılmak istendiyse de, bu maalesef başarılamadı.

Osmanlı'nın fethettiği İtalyan şehri

  • 11
  • 12

🔳 Fatih'in böyle bir teknolojiyi hayata geçirmesi, dünya tarihçileri tarafından "Fatih tarafından Bizans'ın ele geçirilmesi, topçunun gücüyle sağlanan ilk ve en önemli olay" ve "Fatih, tarihteki ilk büyük gerçek topçu" şeklinde yorumlandı.

🔳 Bu fetihle en güçlü surların bile artık toplarla yıkılabileceği kanıtlandı. Fatih üstün dehası ve yeteneği ile dünya tarihinde yeni bir çağ açtı.

Fatih Hristiyanlara nasıl muamele etti?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN