Arama

Fetih’ten sonra İstanbul’da ezanın okunmadığı tek gün

İstanbul, 1453'te büyük bir zaferle fethedilmiş, asırlar boyu bu şehirde Müslüman sancağı dalgalanmıştı. O tarihten bu yana, İstanbul semalarında bir gün haricinde ezan sesi hiç eksik olmadı. Tarihe geçen o tek gün, İstanbul büyük bir isyana tanık olmuş; verilen düzmece fetvalarla şehirde ezan okunması, camilerin açılması ve namaz kılınması yasaklanmıştı. 29 gün boyunca süren bu isyan sonucunda Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş, sadrazam Damat İbrahim Paşa öldürülerek cesedi parçalanmıştı. Peki, tüm bu olaylara sebep olan Patrona Halil isyanını kim, neden planlamıştı?

  • 10
  • 14
YENİÇERİLER ASİLERLE BİRLEŞEREK İSYANA KATILDILAR
YENİÇERİLER ASİLERLE BİRLEŞEREK İSYANA KATILDILAR

Âsiler, 25 Eylül 1730 günü Beyazıt Camii'nin Kaşıkçılar'a açılan kapısı önünde toplandılar ve üç koldan Kapalı Çarşı'ya girerek dükkânları kapattırıp esnafı bayrak altında toplamaya başladılar. "Şer' ile davamız vardır" diyerek ayaklanan, esnafın ve halkın katılımıyla kalabalıklaşan âsiler sipah ve bit (bat) pazarlarına da uğrayıp silahlandılar.

Mustafa Paşa'dan aldıkları talimat gereği, önce isyana katılmakta tereddüt gösteren yeniçeriler Patrona Halil'in ikna gücü karşısında kışla kapılarını açarak âsilerle birleştiler.

  • 11
  • 14
İSYAN NASIL MEŞRU HALE GETİRİLDİ?
İSYAN NASIL MEŞRU HALE GETİRİLDİ?

Sultan III. Ahmed'in ve vezirinin bu isyan karşısında aktif bir siyaset izleyememesi sonucu ertesi cuma günü isyanın yayılmasına ve âsilerin şehre hâkim olmasına sebep oldu. Acemi oğlanları ile Eski Odalar'daki yeniçerilerin de katılımıyla isyanın mahiyeti değişti ve askerî bir havaya büründü.

Âsilere katılan bazı ulemâ ve özellikle bir süre önce İstanbul kadılığına tayin edilen müderris Deli İbrâhim Efendi, âsilerin isteklerine uygun biçimde verdiği fetvalarla isyanı meşrû hale getirdi. İsyancıların sayısı yeni katılımlarla yaklaşık 4 bin kişiye ulaştı.

  • 12
  • 14
İSYAN ‘FETVA’ İLE MEŞRU HALE GETİRİLMEK İSTENDİ
İSYAN ‘FETVA’ İLE MEŞRU HALE GETİRİLMEK İSTENDİ

Patrona Halil ile yeniçeriler arasındaki ilk ciddi görüşme, isyanın ikinci gününde yapıldı. Patrona Halil, Sadrazam Damat İbrahim Paşa ile bazı devlet adamlarının "halkı sıkıntıya soktukları için" kellelerinin alınmasını istedi. Aynı zamanda Patrona Halil, şehirdeki bütün zindanları boşalttırıp mahkûmları serbest bıraktırdı.

Bu sırada Deli İbrahim Efendi, Patrona Halil ile yeniçeri ağalarının önüne geldi ve "Mübarek bir davaya kalktınız. Zalimlerden hesap soruyorsunuz. Böyle büyük bir günde ezan okunmaz, namaz kılınmaz" diyerek bir fetva verdi ve isyanın yayılmasına sebep oldu.

  • 13
  • 14
CAMİLER KAPATILDI; EZAN YASAKLANDI
CAMİLER KAPATILDI; EZAN YASAKLANDI

Deli İbrahim Efendi'nin fetvasıyla o gün camiler kapatıldı, ezan okunması ve camilere namaz için gelinmesi yasaklandı.

29 Eylül 1730 günü, tarihe "İstanbul'da fetihten sonra ezan okunmayan tek gün" olarak geçti.

  • 14
  • 14
İSYANCILAR SULTAN III. AHMED’İ TAHTTAN İNDİRDİLER
İSYANCILAR SULTAN III. AHMED’İ TAHTTAN İNDİRDİLER

Yeniçeriler daha sonra saraya yürüyüp Sultan III. Ahmed'i tahttan indirdiler. Tahta Sultan I. Mahmud geçti. Damat İbrahim Paşa ise önce idam edildi, sonra cesedi parçalandı.

29 gün boyunca süren ayaklanmaya Sultan I. Mahmud son verdi. Patrona Halil ve destekçileri bir baskınla ortadan kaldırıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN