Arama

Filistin Osmanlı'dan nasıl koparıldı?

Filistin, geçmişi tarih öncesi döneme uzanan, asırlar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir belde. Üç semavi din için de mukaddes sayılan Kudüs'ü çevreleyen Filistin topraklarında, tarih boyunca kan ve gözyaşı hiç durmadı. 400 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü Filistin, 1896 yılında Theodor Herzl öncülüğünde Siyonizmin hedefi oldu. Peki, dünyaya yayılan Yahudileri bir araya toplamaya çalışan Herzl ile Sultan II. Abdülhamid arasında nasıl bir konuşma geçti? Filistin topraklarının işgali nasıl meşru kılındı?

  • 13
  • 23
BALFOUR MEKTUBUNDA HANGİ TAAHHÜTTE BULUNDU?
BALFOUR MEKTUBUNDA HANGİ TAAHHÜTTE BULUNDU?

Balfour mektubunda şu sözleri kaleme almıştı:

"Majestelerinin Hükümeti, Filistin'de Museviler için bir milli yurt kurulmasını uygun karşılamaktadır ve bu hedefin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için elinden geleni yapacaktır. Filistin'deki mevcut Musevi olmayan toplumların sivil ve dini hakları ile başka ülkelerde yaşayan Musevilerin sahip oldukları hak ve politik statülerine zarar verecek hiçbir şeyin yapılmayacağı açıkça anlaşılmalıdır."

  • 14
  • 23
SİYONİST HEDEFLERİNİ NASIL MEŞRU HALE GETİRDİLER?
SİYONİST HEDEFLERİNİ NASIL MEŞRU HALE GETİRDİLER?

Balfour'un, "Bu deklarasyonu Siyonist Federasyonu'nun bilgisine sunmanızdan memnuniyet duyacağım" sözleriyle son verdiği mektup, daha sonra İtalya, Fransa ve ABD'nin de desteğini almıştı.

"Halksız vatana, vatansız halkı yerleştirme" söylemiyle yapılan kampanyalar çerçevesinde yazılan mektubun ardından, tarihi Filistin topraklarına büyük bir Yahudi göçü başlatıldı.

  • 15
  • 23
DEKLARASYONU SEVR ANLAŞMASI’NA DÂHİL ETTİLER
DEKLARASYONU SEVR ANLAŞMASI’NA DÂHİL ETTİLER

Mektubun yazıldığı 2 Kasım 1917 tarihinden bir hafta sonra basınla paylaşılan Balfour Deklarasyonu'na, savaş sonunda Osmanlı Devleti'nin imzaladığı Sevr Anlaşması'nda yer verildi.

Milletler Cemiyeti'nde 1922 yılında kabul edilen Filistin topraklarındaki İngiliz manda yönetiminin temelini de bu deklarasyon oluşturdu.

  • 16
  • 23
1918 YILINDA OSMANLI FİLİSTİN’DEN ÇEKİLDİ
1918 YILINDA OSMANLI FİLİSTİN’DEN ÇEKİLDİ

Balfour Deklarasyonu sonrasında, 1918 yılında Osmanlı askerleri Filistin'den çekildi. 1880 ile 1918 arasında Filistin'deki Yahudilerin sayısı 24 binden 65 bine, nüfusun yüzde 10'una çıktı. Ardından Araplar ile Yahudiler arasında gerginlikler başladı.

  • 17
  • 23
FİLİSTİN’DE YAHUDİ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTTI
FİLİSTİN’DE YAHUDİ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTTI

İngiliz mandası altındaki Filistin'e 1920-1940 arası dönemde Yahudi göçü hız kazandı. Son olarak Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sırasında, Yahudilere yönelik Nazilerin gerçekleştirdiği soykırım sebebiyle göç oranı giderek arttı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN