Arama

Fransızların katlettiği Afrika mimarisi

Batı dünyasının doymak bilmeyen sömürge merakı ve insanlara zulmetme güdüsü Afrika'da asırlar boyunca devam etti. Fransızlar bu çerçevede, Afrika tarihinde kötü bir tarihe sahipler. 19. yüzyılda yüzde 35'ini işgal ettikleri kara kıtada, yerlilerin dillerinden kültürlerine kadar pek çok hayati unsuru Fransız kavramlarıyla yer değiştirdiler. Bu amansız sömürüden Afrika'nın kendisine özgü yerel mimarisi de payını aldı.

🔴 Aynı meridyen üzerinde bile farklı iklim özellikleri gösteren bu coğrafyada geleneksel Afrika mimarlığı, tasarım ve kullanılan malzeme açısından farklılık gösterir.

🔴 Kültürü, doğası, coğrafyası ile dünyanın diğer kısmından sıyrılan Afrika, yer altında olduğu kadar yer üstünde de insan eliyle oluşturulmuş yapıları ile oldukça zengin bir kıtadır.

Güney Afrika'nın tarihi: Ümit Kalesi

🔴 Geçmişi, insanlık tarihinin yazılışı kadar eskilere dayanan Afrika, barındırdığı zenginliklerden dolayı pek çok emperyalist ülkenin gözünü diktiği bir bölge olur.

🔴 Başlarda Avrupa ile ticaret yaparak Batı dünyasıyla ilişkiler kursa da Afrika kıtası için 16. yüzyıl istilanın, yağmanın ve sömürünün başladığı yıllar olur.

🔴 Avrupalılar Afrika'nın toprakları, insanları, madenleri ve türlü zenginliklerini sömürmede amansız bir yarışa girer. Çünkü bu kıta doğa ile bir savaşa girmemişti.

🔴 Afrika kıtasının kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına kadar her karışı istila edilir, kültürleri yok edilir, dini, dili ve mimarisiyle tamamen asimile edilir.

Kuzey Afrika'da işgale karşı direniş hareketi: Senûsîlik

🔴 Bir dönem Osmanlı'nın barış ve güven içerisinde hükmettiği kıtada özellikle 19. yüzyıldan sonra Fransız istilası başlar. Afrika şehirleri de yapılanma olarak siyasi olaylardan etkilenir.

🔴 Gerek İslam'ın gerekse de Fransız hakimiyetinin altına girdikten sonra değişen kentlerde dışarıya doğru genişlemeler ve şehir merkezlerinde farklılıklar meydana gelir.

🔴 Osmanlı döneminde Afrika'da inşa edilen belediye binaları ve köprülerin fotoğrafları incelendiğinde şehirlerin, dışa doğru kentin özgün mimari yapısına zarar vermeyecek bir eklenmeyle geliştiği görülür.

🔴 Ancak Fransızlar bölgede güttükleri siyasi ideolojinin devamı olarak özellikle Tunus, Cezayir ve Fas'ta *kolonyalizmin paralelinde bir şehir yapılanmasına başvururlar.

Kolonyalizm nedir?
Başlangıcı 15. yüzyıla kadar uzanan Avrupa ülkelerinin kendilerinden farklı olarak gördükleri ülkelere uyguladıkları sömürgecilik anlayışıdır.

Osmanlı'nın Afrika tarihi yeni yazılıyor

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN