Fransızların katlettiği Afrika mimarisi
Batı dünyasının doymak bilmeyen sömürge merakı ve insanlara zulmetme güdüsü Afrika'da asırlar boyunca devam etti. Fransızlar bu çerçevede, Afrika tarihinde kötü bir tarihe sahipler. 19. yüzyılda yüzde 35'ini işgal ettikleri kara kıtada, yerlilerin dillerinden kültürlerine kadar pek çok hayati unsuru Fransız kavramlarıyla yer değiştirdiler. Bu amansız sömürüden Afrika'nın kendisine özgü yerel mimarisi de payını aldı.
Giriş Tarihi: 14.01.2023
11:00
Güncelleme Tarihi: 14.01.2024
09:03
🔴 Avrupalılar Afrika'nın toprakları, insanları, madenleri ve türlü zenginliklerini sömürmede amansız bir yarışa girer. Çünkü bu kıta doğa ile bir savaşa girmemişti.
🔴 Afrika kıtasının kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına kadar her karışı istila edilir, kültürleri yok edilir, dini, dili ve mimarisiyle tamamen asimile edilir.
Kuzey Afrika'da işgale karşı direniş hareketi: Senûsîlik
🔴 Bir dönem Osmanlı'nın barış ve güven içerisinde hükmettiği kıtada özellikle 19. yüzyıldan sonra Fransız istilası başlar. Afrika şehirleri de yapılanma olarak siyasi olaylardan etkilenir.
🔴 Gerek İslam'ın gerekse de Fransız hakimiyetinin altına girdikten sonra değişen kentlerde dışarıya doğru genişlemeler ve şehir merkezlerinde farklılıklar meydana gelir.
🔴 Osmanlı döneminde Afrika'da inşa edilen belediye binaları ve köprülerin fotoğrafları incelendiğinde şehirlerin, dışa doğru kentin özgün mimari yapısına zarar vermeyecek bir eklenmeyle geliştiği görülür.
🔴 Ancak Fransızlar bölgede güttükleri siyasi ideolojinin devamı olarak özellikle Tunus, Cezayir ve Fas'ta *kolonyalizmin paralelinde bir şehir yapılanmasına başvururlar.
Kolonyalizm nedir? Başlangıcı 15. yüzyıla kadar uzanan Avrupa ülkelerinin kendilerinden farklı olarak gördükleri ülkelere uyguladıkları sömürgecilik anlayışıdır.
Osmanlı'nın Afrika tarihi yeni yazılıyor
🔴 Çoğunluğu Müslüman olan bu bölgelerde dini baskı uygulayan Fransızlar , şehir yapılarını Hristiyan kentlerine benzeterek köklü değişimler yapar.
🔴 Var olan eski kent dokusunu yıkıp, buralara yeni bölgeler ekleyerek şehirlerin adeta mayasına ve ruhuna zarar verirler. Böylece Kuzey Afrika'da yerel mimarisi ile göz kamaştıran kadim kentler karmaşa ve kaos hissi veren alûde bir yapıya bürünür.
🔴 19. yüzyılda hemen hemen çoğu şehirde karşımıza çıkan tipik meydan düzeni Afrika'nın kadim ve geleneksel şehirlerinde de uygulamaya çalışılır.
🔴 Paris'i ayaklanma ihtimaline karşın topların kolaylıkla yerleştirilebileceği bir düzende planlatan Napolyon, aynı düzeni sömürdükleri Afrika şehirlerinde de hedefler.
Hitler'in sömürge mimarisi: Prora Oteli