Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Fuat Sezgin'in Tanınmayan Büyük Çağ kitabından bilim tarihine dair gerçekler

Fuat Sezgin'in Tanınmayan Büyük Çağ kitabından bilim tarihine dair gerçekler

Bilim tarihine sunduğu katkılarla alanındaki en önemli isimlerden biri olan Fuat Sezgin, yaşamı boyunca pek çok kıymetli esere imza attı. Sezgin, uzun yıllar süren çalışmaları sonucu ortaya koyduğu "Tanınmayan Büyük Çağ" isimli eserinde İslam dünyasının bilim ve teknoloji alanlarında insanlığın gelişmesine yaptığı katkıları inceledi ve yeni bir bakış açısına kapı araladı. Dünya bilim tarihinde İslam biliminin oynadığı rolü çeşitli örneklerle ele aldı. Bu, Batı merkezli bilim anlayışına büyük bir karşı çıkıştı.

Görüldüğü kadarıyla el-Me'mun, astronomi tarihinde gerçek anlamda gözlemevi kuran ilk kişidir.

Fuat Sezgin'in Tanınmayan Çağ isimli kitabını incelemek ve satın almak için tıklayınız

13. yüzyılın astronomi alanındaki en önemli başarılarından birisi de, Urmiye gölünün güney doğusunda bulunan Meraga'da bir rasathane kurulmasıdır.

Rönesans ninnisine son veren Fuat Sezgin'e dair bilinmeyenler

Rastlantı, tekniklerin ve sanatların ilerlemesinde çok büyük bir rol oynamaz. İnsanlık bütün keşiflerinde istikrarlı bir şekilde ileriye doğru, birdenbire bir sıçrayışla değil, adım adım hareket eder. Her zaman aynı hızla ilerlemez, fakat hareket süreğendir. İnsan icat etmez, sonuçlar çıkarır.

Fuat Sezgin'in Fikriyat'taki tüm yazılarını okumak için tıklayınız

"Emeviler devletin birçok alanında fethedilmiş ülke sakinlerine ve desteklerine gereksinim duymuşlardır. Bu alanda işbirliği iyi bir şekilde işlediği görülmektedir, hatta belirli bir süre vergi ve idare uygulamasında geleneksel yaygın diller kullanılmıştır. Bunlar Mısır'da Kopt dili, Suriye'de Yunanca, Irak ve İran'da eski Farsça idi. Arapça kullanımı daha sonraları gerçekleşti."

Fuat Sezgin'den ilham veren 20 alıntı

"Gerçekten İbn el-Heysem doğa bilimine yeni bir ele alış ve onu Yunanların doğa araştırmalarından açıkça ayıran Galilei dönemini aşarak modern deneysel fiziğe bağlayan metodu ilk defa getiren kimsedir."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN