Geçmişten gelen miras: Darülaceze ve ciğer ağacı
İslam'ın vakıf anlayışıyla hareket eden Darülaceze, tüm dünya ve insanlığa güzel bir örnektir. 1895 yılında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından kurulur. Dil, din, ırk, sınıf ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bakıma muhtaç, yaşlı, engelli insanlara, sokağa terk edilmiş kimsesizlere hizmet verir. Peki, bu kurumun neden Okmeydanı'na inşa edildiğini biliyor musunuz?
Giriş Tarihi: 12.07.2023
15:06
Güncelleme Tarihi: 19.06.2024
13:54
DİNİMİZDE YAŞLILARIN ÖNEMİ
🔸 Darülaceze, gerek Müslümanlar gerekse gayrimüslimlerin aynı kapıdan girerek, aynı bahçenin içinde bir hoşgörü medeniyetinin simgesi haline gelmiştir. Dünya bugün bu hoşgörü tablosuna muhtaçtır. Dil, din, ırk, sınıf ve cinsiyet farkı gözetmeyen Darülaceze, 29 bini çocuk olmak üzere toplam 72 bin kişiye yuva olmuştur.
🔸 Yaşlılarımız bizim için milli ve manevi değerlerimizi yaşatan gelecek nesillere aktarılmasında köprü görevi üstlenen ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan, en kıymetli hazinelerimizdir. Dinimiz yaşlılarımıza ayrı bir önem verir.
(Yaşlılarımıza hürmet ve ikram, Allahü teâlâya saygıdandır.)
[Buhari]
↪ İslam'da yaşlı insanlara bakmak çok değerlidir. Her Müslüman bu sevaptan pay almak ister. Darülaceze'nin kurulma amaçlarından biri de budur.
GÜNÜMÜZDE DARÜLACEZE
🔸 Darülaceze günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı ve kendine özel bir nizamname ile yönetilmektedir. Darülaceze'nin gelirleri hayırsever bağışlarıyla gerçekleşir.
🔸 Bağışçıları, gönüllüleri, çalışanları ile büyük bir aile olan Darülaceze, darda ve sıkıntıda kalındığında sığınılacak bir yuva olmuştur. Yaradandan dolayı yaratılana saygı, sevgi ile gönülden verenle-alanın oluşturduğu müstesna bir dayanışma örneğidir.
Hassas bir yürek: Sultan I. Abdülhamid
SADAKA ANLAYIŞI
🔸 Darülaceze zaman içerisinde kadınları ve çocukları da himaye edecek kurumlar açmıştır. Bu sayede Osmanlı Devleti'nde her zaman var olan yoksula yardım hususu kurumsallaşarak yoluna devam etmiştir. Darülaceze'nin kuruluşunda Osmanlı Devleti'nde toplum olarak sosyal yardımların bir kültür haline geldiği ve yerleştiği görülür.
🔸 Darülaceze fikrinin kurumsallaşmasıyla II. Abdülhamid Han, İslam'daki yardımlaşma ve dayanışmanın önemini göstermiştir. İslam'ın emrettiği yardımseverlik ve sadaka anlayışını, yaraları nasıl sardığını tüm topluma yaşatarak göstermiştir.
Abdülhamid hakkında tarihe şerh düşen sözler
MERHAMET MEŞALESİNİ YAKTI
🔸 Abdülhamid Han, Osmanlı İmparatorluğu'nun gücünü ve imparatorluk yönetiminin halka yönelik sorumluluğunu da göstermek istiyordu. Darülaceze'nin inşa edilmesiyle imparatorluğun sosyal yardım ve bakım alanındaki gücünü ortaya koymuş ve o güne kadar dünyada eşine rastlanmamış bir merhamet meşalesini yakmıştır.
🔸 Darülaceze, yaşlı bakımına, toplumsal dayanışmaya, sadakaya, sosyal yardımlara, gönüllülerin yaşlılar için zaman ve emek harcanmasına örnek teşkil etmiştir. Sosyal güvencesiz ve kimsesiz yaşlılarımıza olan duyarlılığın artmasına vesile olmuştur.
🔸 Ulu Hakan Darülaceze'yi kurarak İslam'ın emri olan yardımseverlik mefhumuna dikkat çeker. Din, dil, ırk, mezhep, sınıf ve cinsiyet farkı gözetilmeksizin bakıma muhtaç, kimsesiz, yaşlı, sakat insanların her türlü ihtiy6acı karşılanmıştır.
Bayramda bizi bekleyenler: Darülaceze