Arama

Geçmişten günümüze geleneksel Türk evleri

Kimine göre yuva kimine göre yaşam sığınağı olan ev, olumlu düşünceler çağrıştırır. İnsan ruhunu çözümlemede bir araç olan evler, aynı zamanda tarih boyunca taşıdığı anlamlarla da değişimin en canlı biçimde görüldüğü mimari yapılardır. Medeniyetimiz, asırlar boyunca ev kavramına büyük önem vermiş ve bunun neticesinde de "insanı yaşatma" ve maneviyatı her daim diri tutma düşüncesiyle evlerini inşa etmişlerdir. Geleneksel Türk ev mimari yapısı da bunun bir göstergesidir. Peki, geçmişten günümüze geleneksel Türk ev mimarisi hangi değişiklikleri göstermiştir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 8
  • 16
DİNİ HASSASİYETLE ŞEKİLLENEN EV FORMU
DİNİ HASSASİYETLE ŞEKİLLENEN EV FORMU

📌 Sosyal yaşam ve kültürel unsurların yanında geleneksel Türk evi mimarisini şekillendiren en önemli nokta elbette dini değerlerdi. İslam öncesi ve sonrasında da Türkler inançları gereği her daim dışa kapalı, içe dönük bir ev tipi oluşturdular.

📌 Bu ev tiplerinde önemli olan aile mahremiyetini koruma düşüncesiydi. Kadının aile hayatındaki konumu mimariyi büyük oranda etkilemiş, odalar; bu hassasiyetle planlanmıştır.

📌 Geleneksel Türk evlerindeki haremlik ve selamlık bölümleri bu hassasiyetin yansımalarıdır. Konuklar bu bölümlerde ayrı şekilde misafir edilir, kimi zaman da aile reislerinin baş odalarında kalırlardı.

Geleneksel Türk evleri aynı zamanda Anadolu'nun Türkler öncesinden gelen

zengin kültürel mirasıyla da asıl hüviyetine kavuşabildi.

📌 Anadolu'da daha önce yaşayan medeniyetler bu topraklara çok büyük katkılar sundu. Böylece farklı medeniyetlerin senteziyle oluşan zengin bir Anadolu kültürünün ortaya çıkması mimariyi de büyük oranda etkiledi.

Geçmişten günümüze saat çeşitleri

  • 10
  • 16
ANADOLU’DAKİ EVLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİ?
ANADOLU’DAKİ EVLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİ?

📌 Anadolu evleri genellikle taş, kerpiç ve ahşap malzeme kullanıma dayalıydı. Anadolu'nun çeşitli bölgelerindeki iklim koşullarına göre farklılık gösteriyordu. Anadolu'daki evler tek katlıydı fakat ekonomik durumu iyi olan kişiler iki katlı evleri de tercih ediyorlardı.

📌 Yaz odası ve kış odası şeklinde ayrılan evlerde, iklim koşullarına bağlı olarak odaların düzenlenmiş mimari yapı esastı. Isıtmaya daha elverişli olarak düzenlenen kış odalarında aileler çoğunlukla yanan bir sobanın etrafında toplanırdı.

📌 Yazlık odalar ise elbette serinliğin sağlandığı mekanlardı. Bu odalar, yazın sıcak ve kurak günlerinde kullanılan ince döşemeler sayesinde Anadolu halkına serin bir ortam sunuyordu.

Dostoyevski'nin Ezilenler romanından insana dair en çarpıcı alıntılar

  • 11
  • 16
GELENEKSEL OSMANLI EVLERİ
GELENEKSEL OSMANLI EVLERİ

📌 Osmanlı evleri, Anadolu'daki geleneksel Türk tipi evlerinin özelliklerini taşıyordu. Bu evler, genellikle Anadolu'da olduğu gibi bir katlıydı. Oturmak için kullanılmayan zemin kat, daha çok bahçe duvarından ibaretti.

Dış dünyaya açılan alan cumbalar

Osmanlı evleri de dışa kapalı içe dönük bir haldeydi. Çok katlı Osmanlı evlerine ise ayrı bir havayı katan cumbalardı. Osmanlı evlerinin karakteristik özelliği olan cumba, gölgeden, güneşten ve yağmurdan korur, kadınların dışarıyı gözetlemesine imkan verirdi. Odalara estetik hava katan bu ahşap cumbalar, adeta mimari mükemmelliği tamamlıyordu.

  • 12
  • 16

📌 Doğu ve Batı mimarisini ayıran en önemli özellik sofalar

Osmanlı geleneksel evinin olmazsa olmazı ise sofalardır. Sofa Türk evlerini Batı'daki evlerden ayıran en önemli özelliktir. Sofa, odalar arasındaki bağlantıyı sağlayan ortak mekandır, aslında bir nevi toplanma alanlarıdır.

Sofaların ayrıca toplumsal hayatta da büyük bir yer kaplar. Nitekim, ev halkının türlü merasimlerine bu sofalarda tanıklık edilir.

Sofa, farklı kültürlerde divanhane, çardak sergah, sayvan ve sergi olarak da adlandırılır. Estetiğin en sade ve çarpıcı bir biçimde oluşturulduğu sofalar, bilhassa tavandaki motifleri ve mekanın işlevleriyle kültürel bir unsur haline gelmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN