Arama

Geçmişten günümüze sahra hastaneleri

Ülkemizde yaşanan Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerde nice canlarımızı yitirdik. Birçoğu ise yaralı olarak enkazdan kurtarıldı. Yıkılan ve zarar gören binalar arasında hastaneler de bulunuyordu. Bu yüzden hızlı ve ilk elden yardım için sahra hastaneleri kuruldu. Peki, sahra hastanesi ne demek? Sahra hastanesi ilk ne zaman ortaya çıktı? Ülkemizin zor zamanında hangi devletler sahra hastaneleri gönderdi?

ASR-I SAADET'TE HASTANELER

🔸 Kayıtlara göre, "hastane" kavramı ilk olarak, Asr-ı Saadet'te Hendek Savaşı'ndan sonra kullanılmıştır.

🔸 Hendek Savaşı'nda, ensarın (Medine'nin yerli Müslüman halkı) ileri gelenlerinden, Evs kabilesinin reisi Sa'd Bin Muaz (RA), Kureyşli müşriklerin attığı ok ile kolundan yaralanır. Hz. Peygamber (SAV) ise onu yakından takip etmek ve yarasının durumunu izlemek için mescidin yanındaki seyyar çadır hastahaneye yatırılmasını ister.

🔸 Böylece Mekke ve Medine'de ilk hastane, çadır olarak kurulmuş, bu da ilk sahra hastanesi olarak da kabul edilmiştir.

🔸 Çadırda Rufeyde binti Sa'd el-Ensariye adında bir kadın tabip olduğu ve İslam tıp tarihinde ilk seyyar sahra hastahanesini kurduğu bilinir. Bundan dolayı da kaynaklarda seyyar hastaneye "Rufeyde'nin çadırı" adının verildiği kaydedilmiştir.

Asr-ı Saadet'te kadın tabipler

EMEVİLER DÖNEMİNDE HASTANELER

🔸 Dört Halife Devri'nde ve onu izleyen Emeviler Dönemi'nde de ihtiyaçların giderek artmasıyla savaşlarda seyyar çadır hastaneleri kayıtlara geçer.

🔸 Emevilerde iç karışıklıklardan dolayı çıkan olaylardan sonra 706 yılında ilk defa Dımaşk'ta, büyük bir hastahane kurulmuştur.

MEZAPOTAMYA'DA HASTANE KURAN MEDENİYETLER

🔸 Dünyada eski medeniyetlerin kendini göstermesi ile hastane faaliyetleri başlamış olur. Öncelikle Mezapotamya topraklarında, hastalanan insanlar üzerinde "tedavi" çalışmaları yapılmıştır.

🔸 Tatabet, Sümerler ile kurulmaya başlanmış ve yazının bulunmasıyla kayıtlara geçmiştir. Sümerlilerde ise sağlık hizmetleri, din adamları yoluyla yürütülmüştür.

Tababet nedir?
Arapça "tbb" kökünden türemiş ve "hekimlik mesleği" anlamına gelmektedir.

İslam uygarlığındaki hastaneler hakkında 20 ilginç bilgi

MISIR'DA HASTANELER

🔸 Mısır medeniyeti, tebabet konusunda diğer eski medeniyetlere göre daha gelişmiştir. Bunun sebebi ise Nil Nehri kıyısına kurulmaları ve sağlık alanında önemli adımlar atılmalarıdır.

🔸 Mısır Medeniyeti haricinde Hint, Çin, Yunanlar da sağlık alanında insanlığa büyük katkılar sağlamıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN