Gelibolu'dan tarihe ışık tutan kareler
İstanbul'un fethine kadar önemli bir askeri deniz üssü olma özelliğini koruyan Gelibolu, tarih boyunca Avrupa ile Anadolu arasında önemli bir güzergah noktası olduğu gibi korunaklı limanı, Boğaz'dan Marmara'ya geçişte ve dolayısıyla İstanbul'a ulaşma yolunda son büyük istasyon olarak da dikkat çekti. Gelibolu 'nun kurtuluş günü vesilesi ile tarihe ışık tutan kareleri sizler için listeledik.
Giriş Tarihi: 25.03.2020
14:33
Güncelleme Tarihi: 26.11.2021
15:04
Gelibolu, bünyesinde barındırdığı çok sayıda türbe sebebiyle Türbeler Şehri unvanını hak eder. Bu türbelerin bir kısmının denizcilere ait olması da ayrıca dikkate değerdir. Bazı türbeler anıtsal birer yapı iken, bazıları daha sadedir. Bu türbelerin en bilinenleri: Bolayır Gazi Süleyman Paşa Türbesi, Hallac-ı Mansur Türbesi, Kaptan-ı Derya Saruca Paşa (?-1454) Anıt Mezarı, Sinan Paşa Türbesi, Kalender Baba (?-1384) Türbesi, Bayraklı Baba (?-1410) Anıt Mezarı, Çilehane, Ece Bey Türbesi ve Karainebeyli Köyü, Kalafat Mehmet Paşa (?-1793) Mezarı, Kaptan-ı Derya Emir Ali Baba Anıt Mezarı, Kaptan-ı Derya Hüsamettin Paşa Mezarı, Kaptan-ı Derya Güzelce Kasım Paşa Mezarı, Hüseyin Becce Gazi Mezarı, Alaettin Kalfa Türbesi, Hocahamza Türbesi, Fransız Mezarlığı, Namık Kemal'in Mezarı'dır.
Gelibolu, Ahmed Bican Türbesi, 1970'ler
Hamzakoy yolu ile fenere ayrılan yolun kavşağındadır. Türbenin içinde iki adet mezar vardır. Kim oldukları kesin olarak bilinmemektedir. Mezarlardan birisi kadına aittir. Evvelce bu türbenin duvarında hallaç yayı ile tokmağı asılı imiş. Önceleri bakımsız durumda olan türbe, 1971 yılında onarılarak bugünkü duruma getirilmiştir.
Osmanlı padişahlarının İstanbul'daki türbeleri
Gelibolu, Ahmed Bican Ef. (Hallac-i Mansur) Türbesi, 1970'ler
Taş ve tuğladan muntazam bir işçilikle inşa edilen türbe kare planlı olup üstü sekizgen sağır kasnaklı bir kubbe ile örtülüdür. Giriş kısmında iki ağır pâyeye dayanan kemerlere oturan bir ön mekân vardır. Türbenin içinde iki lahit bulunmaktadır. Bunlardan Ahmed Bîcan'a ait olduğu kabul edilenin dış yüzü zengin surette geometrik ve rûmî kabartmalarla bezenmiştir. Diğeri ise bir kadına aittir. İrdesel ve Alemdaroğlu'nun hiçbir tarihî esasa dayanmaksızın Hallâc-ı Mansûr Türbesi olarak adlandırdıkları bu eser son yıllarda tamir edilerek yenilenmiştir.
Gelibolu, Sinan Paşa Türbesi, 1971
Türbe, Gelibolu'nun Hamza bey koyu mevkiinde askeri plaj ve gazinonun arkasında bulunmaktadır. İkinci Beyazıd'ın damadı olan Kaptanı Derya Damat Sinan paşa, eşi Münire Sultan ile birlikte bu türbede yatmaktadır. Türbe sekiz köşeli olup, 10 metre yüksekliğinde bir yapıdır.
Üçüncü Selim tarafından 1211'de, İkinci Mehmet tarafından 1247 yılında onarım görmüştür. Ayrıca yakın zamanda yeni bir onarım görmüştür. Sinan paşa İkinci Beyazıd'ın kızı ile evli bulunduğundan Damat Sinan paşa olarak anılır. Gelibolu'da Kaptanı Derya olarak bulunmuştur.
Gelibolu, Sinan Paşa Türbesi, 1971
İhtişamlı görünen türbenin ön yüzünde şunlar yazmaktadır.
"Sinan paşa ki Sultan Beyazıt'ın sahibi mührü bu din ve devlete çok hizmet etti ol, Himen Pira Bu Vâlâ türbede menkûnesi Sultanla Meftun İlâhi Cenneti Firdevs âla me'va ...Emri miadi ibetal bunlardan hey gafil Cihan bivefa değildir kim esna asla Ziyaret kıl oku gel Fatiha ani dedi tarih Sinan paşa mezarını eyledi şah bize ihya"
Kitabe İkinci Mehmed tarafından onarıldıktan sonra konmuştur.