Arama

Gentile Bellini kimdir? Bellini Fatih Sultan Mehmet portresi nerede?

Gentile Bellini, Batı dünyasının korkulu rüyası olan "Grand Turco" lakaplı Fatih Sultan Mehmet'i tuvaline taşıma şansı yakalamış müstesna bir ressamlardan biridir. Fatih'in, saltanatının son yıllarında portresini yapması için İstanbul'a davet ettiği ressam 15-16 ay kadar Osmanlı başkentinde yaşamıştı. Bu süre içinde Fatih'in değişik portrelerini resmettiği gibi, Topkapı Sarayı'nın duvarlarını da süslemiş, İstanbul'daki eski eserlerin çizimlerini yapmıştı. Peki, Bellini Fatih'in portresini nasıl yaptı?

  • 4
  • 13
FATİH'İN VENEDİK'TEN İSTEĞİ NEYDİ?
FATİH’İN VENEDİK’TEN İSTEĞİ NEYDİ?

Fatih Sultan Mehmet, çevresine hem Doğulu hem de Batılı alim ve sanatkârları toplamıştı. Muhtelif dillerdeki savaş ve siyaset kitaplarını okuyor, bu anlamda çok yönlü bir hükümdar gibi hareket ediyordu.

Fatih, bu süreç sırasında Venedik'ten başarılı bir ressamın Osmanlı'ya gönderilmesini de talep eder. Bu isteğin üzerine ünlü ressam Gentile Bellini, Venedik tarafından Osmanlı İmparatorluğu'na ressam olarak gönderilir.

Gentile Bellini, 1479 yılında yanında iki yardımcısı ve sanatkâr ile birlikte yola çıkar ve eylül sonlarında İstanbul'a ulaşır. Bellini, Osmanlı payitahtında çok iyi karşılanır ve Topkapı Sarayı'nda itibarlı bir misafir olarak ağırlanır.

Fatih, Bizans mirasına çevresindekilerden farklı bir gözle bakıyor, özellikle portreciliğe derin bir ilgi duyuyordu. Franz Babinger'e göre, Fatih, Bellini'den sadece kendisini ve çevresindekilerin portrelerini yapmasını değil, sarayın duvarlarını da fresklerle bezemesini de istiyordu.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde 21 yaşındaydı.

Halil İnalcık ise Fatih Sultan Mehmet'in sanatçı kimliği için şunları söylemiştir: "Kayda değer ki, kendini Roma Kayseri (Kayseri Rum) ilan eden Fatih Sultan Mehmet de sarayında ünlü hümanistleri bulunduruyor, onlara Roma tarihini okutuyor, Rönesans ressamlarından Venedikli ressam Gentile Bellini'yi davet edip tablolar yaptırıyor, aynı zamanda Bizanslı Kritovulos'a kendi tarihini yazdırıyordu. Fatih kuşatmadan önce İstanbul'dan İtalya'ya kaçmış olan Rum bilginlerine de, İstanbul'a geri gelmeleri için davette bulunmuştu."

Fatih'in, saltanatının son yıllarında portresini yapması için İstanbul'a davet ettiği ressam 15-16 ay kadar Osmanlı başkentinde yaşamıştı. Bu süre içinde Fatih'in değişik portrelerini resmettiği gibi, Topkapı Sarayı'nın duvarlarını da süslemiş, İstanbul'daki eski eserlerin çizimlerini yapmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN