Arama

Güzel ahlaklı insanların vasıfları

Ahlak kavramı insanın tutum ve davranışlarını ifade eder. Mahlukatın en şereflisi olan insan, akıl ve duygulara sahip olmasıyla birlikte bir iradeye de sahiptir. Düşünce, his ve isteklerini birlikte iyi yönetebilen kişi güzel ahlaka yakındır. Peki, güzel ahlaka sahip olmanın temel vasıfları nelerdir? Nasıl güzel bir ahlaka sahip olabiliriz?

🔷 Eğer bizim ahlaki yapımız temelden bozuksa, mesela biz menfaatçiysek, insanları kullanmakta sakınca görmüyorsak, asalak, tembel, başkalarının sırtından geçinmeye çalışıyorsak, bizim sevecen bir yaklaşımımız bile "bunun arkasından ne gelecek" şeklinde bir beklentiye sebep olabilir.

🔺 Bu konuyu çalışanlar diyorlar ki, karakter temelden bozuksa eğer, birtakım teknikleri uygulamamız bir manevra ve hile olarak algılanır.

Rabbimiz ile İlişkimizin İnsani İlişkilerimize Yansıyışı

💠 İlişkiler tekniklerle yürümez. Aranızda düzgün ilişki olmayan bir ilişkide, manevra yapıp teknik uygulamanız anlaşılır, samimi olmadığınız hissedilirse, karşımızdakiyle ilişkimizi daha da kötü bir noktaya getirebilir.

Güzel bir ahlaki nitelik: İhlas

🔷 En çok yatırım yapmamız gereken şey, kendi ahlakımızdır. Aslında insan ilişkilerine odaklandığımızı zannederken bakıyoruz ki kendi karakterimize odaklanmış oluyoruz. Kendi ahlakımıza odaklanmış oluyoruz.

💠 Nefsi mertebelerde yükselişimizi, kemale doğru gidişimizi ne kadar başarıyla gerçekleştirirsek, bütün ilişkilerimize güzellik ve büyük bir iyilik yansıyacaktır.

Kur'an-ı Kerim'de aile ve akraba ilişkileri

🔷 En büyük malzememiz insan ilişkilerinde, kendimiziz. Bunu Efendimizin (SAV) hayatında da çokça görebiliriz. Kur'an'da "arkadaşınızı tanıyın" diye hatırlatıyor Mekkeli müşriklere. Yine siyer müellifleri Efendimiz'e (SAV) ilk iman eden insanların çoğunun, ortada Kur'an'dan belki de üç beş ayet varken, Hz. Hatice (RANHA), Hz. Ebubekir (RA) gibi ilk iman edenlerin, O'nun karakterine ve ahlakına güvenerek iman ettiklerini belirtir.

🔺 Abdullah b. Selam (RA) bile, "ben O'nun yüzüne baktığımda bir yalancının yüzü olmadığını anladım" diyor.

🔷 Yaşantısının, ahlakının içlerinde hiçbir suizan oluşturmamasına güveniyorlar. Dolayısıyla ilk Müslümanlara bakarak insan ilişkilerinde en büyük zeminin insan karakteri olduğu örneğini göstermesi açısından çok önemlidir. Ama insan bunu kabul etmek konusunda zorlanıyor.

Abdullah b. Selam kimdir
Efendimiz'in (SAV) yaşadığı dönemde Yahudi âlimi iken daha sonra Müslüman sahâbidir.

İslam tarihinin önemli ihtisas kurumu darülhadis hakkında 10 bilgi

🔷 "Eğer biz kendimizden kaynaklandığını düşünürsek, o zaman bunu düzeltmemiz, o hatayı tamir etmemiz gerekiyor. İşte burası bize zor geliyor. O zorluktan dolayı bundan kaçınmayı ve kabahati karşımızdakine havale etmeyi tercih ediyoruz. Fakat biraz bilinçliysek ve bu konuyu gerçekten öğrenmek istiyorsak, tekrar dönüp dolaşıp kendi ahlakımız kendi davranışlarımız ile ilgili olduğunu göreceğiz.

Davranışlarımız kelimesinin altını çizerek devam etmek istiyorum. "Sen benim kalbime bak, benim içimi bilsen, sen bakma benim böyle konuştuğuma" tarzında savunma mekanizmasını çoğu kişiden duymuşuzdur. Bizim karakterimiz davranışlarımızla ilgilidir.

Hayırlı işlere koşmaya dair ayet ve hadisler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN