Güzel ahlaklı insanların vasıfları
Ahlak kavramı insanın tutum ve davranışlarını ifade eder. Mahlukatın en şereflisi olan insan, akıl ve duygulara sahip olmasıyla birlikte bir iradeye de sahiptir. Düşünce, his ve isteklerini birlikte iyi yönetebilen kişi güzel ahlaka yakındır. Peki, güzel ahlaka sahip olmanın temel vasıfları nelerdir? Nasıl güzel bir ahlaka sahip olabiliriz?
Giriş Tarihi: 15.09.2022
08:27
Güncelleme Tarihi: 23.09.2022
10:37
🔷 "Eğer biz kendimizden kaynaklandığını düşünürsek, o zaman bunu düzeltmemiz, o hatayı tamir etmemiz gerekiyor. İşte burası bize zor geliyor. O zorluktan dolayı bundan kaçınmayı ve kabahati karşımızdakine havale etmeyi tercih ediyoruz. Fakat biraz bilinçliysek ve bu konuyu gerçekten öğrenmek istiyorsak, tekrar dönüp dolaşıp kendi ahlakımız kendi davranışlarımız ile ilgili ol duğunu göreceğiz.
Davranışlarımız kelimesinin altını çizerek devam etmek istiyorum. "Sen benim kalbime bak, benim içimi bilsen, sen bakma benim böyle konuştuğuma" tarzında savunma mekanizmasını çoğu kişiden duymuşuzdur. Bizim karakterimiz davranışlarımızla ilgilidir.
Hayırlı işlere koşmaya dair ayet ve hadisler
🔷 Psikolojik sağlık açısından insanda iç ve dışta farklılık olmaz. Her kap içindekini sızdırır.
🔷 Eğer ben mesela içim merhametli ama dışarıdan çok gaddar biriysem, burada bir problem var demektir. Ya içimdeki merhamet yanlış anlaşılıyor ve yorumlanıyor ya dışarı yansıtamamamda bir kilitlenme vardır ki bu da probleme işaret eder.
Ruhi bir hastalık: Irkçılık
🔷 Sağlıklı bir insanda bu konunun işleyişinin şöyle olduğunu söylüyorlar; zihnimizdeki düşünceler duyguları harekete geçiriyor, duygular davranışlarımızı hareket geçiriyor, davranışlar birikerek alışkanlıkları oluşturuyor, alışkanlıklar da kaderimizi oluşturuyor.
🔶 Gandhi'ye atfedilen bir söz vardır. "Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür." der.
❗ Gandhi kimdir?
Hindistan'ın ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideridir. Pasif direniş hareketi ile dünya tarihine geçen önemli bir tarihi isimdir.
İçimizdeki düşman: Riya
🔷 Özellikle din eğitimi konusunda çalışan arkadaşlarımız şuna dikkat etmeliler. Düşünce-duygu-davranış dedik. Eğer öğrencimize, çocuğumuza, cemaatimize verdiğimiz bir bilgi düşünce ve duygumuzu içermiyorsa, o bilginin davranışa dönüşmesi biraz zordur. Eğer çok duygu içeriyor fakat bilgi içermiyorsa, bu sefer de aşırı motive olmuş ama ne yapacağını bilmeyen bir fanatizm doğar orada.
🔷 Biz eğer insanları doğru ölçüde, olması gerektiği gibi motive etmek istiyorsak, bilgi ile duygunun birbirine eşlik etmesi gerekir.
Teoman Duralı'dan 101 cümle
🔷 Okurken akademik metin gibi okumazsınız Kur'an'ı. Bir taraftan cildiniz ürperir, kalbiniz titrer ama okuduklarınızdan bir şeyler öğrenmiş olursunuz. Bu ikisinin bir arada olması sizi eyleme geçmeye teşvik eder.
🔷 Bir "ara bilgiye" ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. O bilgi de şu, şimdi biz dışarıdan etki aldık ve buna bir tepkide bulunacağız. Mesela bir vaaz dinledik, Kur'an okuduk veya bir konuşma sırasında birisi bize bir şey söyledi ve buna bir tepki vereceğiz.
Kanaat nedir?