Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Halife Memun’un çağının ötesine ulaşan astronomi çalışmaları

Halife Memun’un çağının ötesine ulaşan astronomi çalışmaları

İslam bilim tarihinde Abbasiler döneminin oldukça önemli bir rolü bulunur. Emeviler'den aldıkları bilim mirasını daha da ileriye taşıyan Abbasiler, faaliyetlerine ilk olarak çevirilerle başlamış; daha sonra gözlemledikleri gelişmeleri ve önemli tespitleri eserlerinde kaleme almışlardır. Bilime olan ilgisiyle tanınan Halife Memun'un ise özellikle astronomi ve coğrafyaya katkısı büyüktür. Çalışmaları sırasında âlimlerin bizzat yanında bulunmuş, gözlemler yapmış ve bir rasathane kurmuştur. Halife Memun döneminde gerçekleştirilen bu yenilikler, çağının çok ötesinde kabul edilmiştir.

  • 12
  • 16
ASTRONOMİK-MATEMATİKSEL VERİLERLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
ASTRONOMİK-MATEMATİKSEL VERİLERLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bu görev, 2'nci yüzyılda yaşayan Marinos'un meşhur dünya haritasından ve Ptoleme coğrafyasından hareketle, coğrafi bilgiler temelinde, jeodezik ölçümlerin ve görevlendirilen bilginler tarafından toplanılan astronomik-matematiksel data bilgileri yardımıyla yerine getirildi.

Memun tarafından görevlendirilen bilginler, o dönemde dünyanın hemen hemen merkezinde sayılan Bağdat'tan hareketle Güney ve Orta Asya'yı, Doğu ve Kuzey Afrika'yı mümkün olabildiğince kendi gözlemleri ve ölçümlerini sağlayabildiler.

  • 13
  • 16
HEM DOĞU HEM DE BATI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİYDİ
HEM DOĞU HEM DE BATI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİYDİ

Memun haritası, kartografyanın ileriki gelişimini değerlendirebilmek için sağlam bir temel oluşturmuş; bunun yanında söz konusu harita, hem Doğu'da hem de Batı'da büyük önem taşımıştır.

Bu haritanın, yeryüzünün oldukça ileri seviyede gelişmiş şeklini bir yana, kullandığı küresel izdüşüm, kartografik ölçüt ve de dağların tasviri gibi kartografik yardımcı unsurlar, bunların oluşum dönemine ilişkin tarihlendirmeleri zamansal olarak daha öne kaydırmakta yardımcı olur.

  • 14
  • 16
MERİDYEN DERECESİ HESAPLANMIŞTI
MERİDYEN DERECESİ HESAPLANMIŞTI

Afrika'nın güneyden, Avrupa'nın ve Asya'nın kuzeyden dolaşılabilir olması hem Hint hem de Atlantik okyanuslarının Ptoleme'de olduğu gibi artık iç deniz olarak tasvir edilmemeleri günümüzdeki bilgilerin ilk kez temellendirildiğini gösteriyordu.

Yine Halife Memun döneminde, meridyen derecesi ölçümleri yapılmış; deniz seviyesinden yüksekte bulunan bir kıyıda batmakta olan güneşin batışı ölçülmüş ve trigonometrik olarak hesaplanmıştı. Dünya yarıçapının hesaplanması da Halife Memun'un emriyle yürütülen çalışmalar sayesinde gerçekleştirildi.

  • 15
  • 16
MEMUN RASATHANENİN GEREKLİLİĞİNİ ANLADI
MEMUN RASATHANENİN GEREKLİLİĞİNİ ANLADI

Halife Memun, yaşamının son 5-6 yılında bir rasathane kurulması gerektiğini düşünmüş ve bu fikrini hayata geçirebilmişti.

Astronomiyle uğraşan, kendisi için önemli astronomik gözlem ve ölçümleri bizzat düzenleyen ve hatta bu çalışmalara bizzat katılmayı adet edinen ve gerekli aletleri inşa ettiren Halife Memun, çalışmaların ve astronom sayısının artması; korunmaları ve gözlem için hazır tutulmaları için özel bir rasathane hazırlanması gerektiğini düşünmüştü.

  • 16
  • 16
EN İYİ RASATHANE BİLE MEMUN DÖNEMİ SEVİYESİNDE KALDI
EN İYİ RASATHANE BİLE MEMUN DÖNEMİ SEVİYESİNDE KALDI

Bu amaçla inşa edilen rasathane, gökyüzünün ve gezegenlerin astronomik gözlemlerinin çok ileri bir seviyede yürütülmesini sağlamıştı.

Mağrip ülkeleri ve Müslüman İspanya, İslam dünyasının doğusunda ulaşılan rasathane gelişimini kavrayıp benimsememiş ve en iyi şartlarda dahi Memun dönemi seviyesinde kalmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN