Arama

Halil İnalcık'ın kaleminden Kısa Osmanlı Tarihi

Ömrünü tarih ilmine ve bilhassa Osmanlı tarihine vakfetmiş, ülkemizin ilim vadisindeki ender simalarından birisi olan merhum Halil İnalcık, hocalığı süresince pek çok kaynağı tarayarak anlattığı derslerinin notlarını tutmuştu. 1942 yılında hoca vasfı ile ders anlatmaya başlayan İnalcık, yetiştirdiği öğrencileri ile birlikte tarih ilmine ciddi katkılar sunmuştu. Prof. Dr. Halil İnalcık'ın yıllara yayılan ders notlarından oluşan Kısa Osmanlı Tarihi isimli kitabından önemli tespitlerin altını çizdik.

📔

Kendi iç değeri yanında, Osmanlı emperyal kültürü, bir prestij kültürüydü. Bir gayrimüslim için en arzu edilir şeylerden biri, giyimini ve yaşamını Müslüman Osmanlı'ya benzetebilmekti.

Halil İnalcık

📔

Kanunî Süleyman bir rivayette, köylüyü insanların en hayırlısı saymıştır. Çünkü demiş, köylü, bütün insanları doyuran sınıftır.

Halil İnalcık

📔

İstanbul'un fethi dönüm noktasıdır. Böylece Fatih bir anda İslam dünyasının en şanlı ve güçlü hükümdarı durumuna gelmiş ve kendi ülkesinde son derece büyük bir nüfuz ve otorite kazanmış bulunmaktaydı.

Halil İnalcık

📔

İç oğlanlarından kumandan veya vali olarak taşraya çıkanlar, gittikleri vilayetlerde, padişah sarayını taklitle kendi saraylarını kurarlar ve Osmanlı saray üslubunu çevrelerinde yayarlardı.

Halil İnalcık

📔

Kanuni Sultan Süleyman dönemiyle, Osmanlı kültürünün klasikleştiği, dış etkilere kapanmaya başladığı düşünülebilir. Osmanlı kültürü, gerçekte o zaman en büyük üstadlarını vererek, ideal şekillerine kavuşmuş bir kültür bilincine vardı ve artık dış alıntılara özenmedi ve kendi klasik şekilleri içinde kalıplaştı.

Halil İnalcık

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN