Arama

Halil İnalcık'ın kaleminden Osmanlı hakkında bilinmesi gerekenler

Altı asır varlığını sürdüren Osmanlı, son dünya düzeniydi ve imparatorluğun tesirleri günümüze kadar devam etti. Yeryüzüne yeni bir nizam getirmek için atlarını süren Osmanlılar, İslam'ı yaymak adına birçok adım attı. Peki, Osmanlı'nın şeceresi nereye kadar uzanıyor? 1600 yılı neden "klasik çağ" olarak adlandırılıyor? İşte, Halil İnalcık'ın kaleminden Osmanlı'ya dair bilmeniz gerekenler...

  • 8
  • 16
1302 senesi neden Osmanlı'nın kuruluş yılı kabul ediliyor?
1302 senesi neden Osmanlı’nın kuruluş yılı kabul ediliyor?

🔸 Deniyor ki Osmanlı Devleti Bilecik'in Söğüt kazasında kurulmuş. Osman Gazi'nin kariyerinde, beylik yani devlet kuruluncaya kadar birtakım aşamalar vardır. Babası Ertuğrul gelip bir uç beyliği kuruncaya kadar Söğüt'te yerleşiyor. Bir aşiret olabilir ama bu beylik, bir devlet kurulması şeklinde yorumlanamaz. Osman, 1288'de Eskişehir yakınındaki tepede Bizans Tekfuru'nun elindeki Karacahisar Kalesi'ni fethetti.

Mehmet Akif'in derslerinde işlediği şiirler

🔸 Bazıları bunu, Osmanlı'nın kuruluş tarihi olarak yorumlamıştır. Ondan sonra Osman 1299'a doğru Eskişehir'den Bilecik'e kadar geniş bir bölgeyi fethetti. Yenişehir sınırında Bizans'a karşı yerleşti ve akınlara başladı. Bunun tarihi 1299'dur. Bu söylediğim tarihlerin herhangi birini beyliğin , devletin kuruluşu olarak alabilirsiniz. Ama bu aşamalardan hiçbiri, Bapheus Zaferi gibi çağdaş bir kaynaktan am tarihiyle teyit edilmemiştir. Ancak Osman'ın 27 Temmuz 1308'de Bizans ordusuna karşı kazandığı zafer, çağdaş Pachymeres tarafından zikredilmiştir. Bu nedenle bir tarihçi olarak 27 Temmuz 1302 tarihini alıyorum.

İslam biliminin Avrupa'ya aktarımı nasıl son buldu?

  • 10
  • 16
Osmanlı halifeliği hangi tarihte kullandı?
Osmanlı halifeliği hangi tarihte kullandı?

🔸 Yavuz Sultan Selim'in unvanları arasındaki Hadimü'l Haremeyniş Şerifeyn yani Mekke ve Medine'nin hizmetkârı unvanı en önemlisidir. Ancak 1258'de Hülagu Bağdat'ı alıp halifeliği ortadan kaldırdıktan sonra İslam dünyasında sultanlar halife unvanını kullandı.

🔸 Bütün İslam dünyasına yönelik olarak halife unvanını kullanan ilk sultan Kanuni Sultan Süleyman'dır. Gerçekten Süleyman, halife-i Rûy-i Zemin unvanını kullanmaya başladı. Fakat bunu gazada öncü sıfatına dayandırdı. İslam memleketlerine nerede bir Hristiyan taarruzu olursa, orayı desteklemeyi vazife bildi.

Tarihin seyrini değiştiren savaş: Dandanakan

  • 11
  • 16

🔸 Endonezya'ya Portekizlilere karşı bir askeri heyet gönderdi. Orta Asya'da Moskoflara karşı hanlara yeniçeriler yolladı. Rusların Kazan ve Astrahanlığı'nı istilası üzerine savaş kararı aldı. 1569 Astrahan Seferi bunun sonucudur. O, halifeliği İslam'ın koruyucusu gazi manasında kullanıyordu. Halifelik tarihinde başka önemli bir gelişme 18. asırda oldu.

🔸 Osmanlılar, Kırım'ı istila eden Ruslara karşı cihanşümul halifelik iddiasında bulundular. Kırım'da yaşayan halk Müslüman'dır; Müslüman olmaları dolayısıyla memleketlerinde şeriatın uygulanması, kadıların tayini ancak halifeliğin sorumluluğundadır, dediler. İşte o zaman dünyadaki bütün Müslümanlar üzerinde tek halife oldukları iddiası resmi bir antlaşmaya girmiş oldu.

  • 12
  • 16
Osmanlı’nın ideolojisi neydi?
Osmanlı’nın ideolojisi neydi?

🔸 Osmanlı hanedanı, İslami gazayı bir devlet ideolojisi olarak benimsedi. Osmanlı Devleti'nin bir gaziler devleti olduğu tarihi bir hakikattir. Bütün Osmanlı sultanları, en sonuncusuna kadar, kendi unvanları arasında gazi, mücahit unvanına önem verirler. Osmanlı, en ileri gaza temsilciliğini, siyasi üstünlük ideolojisi benimsedi. Sultanlar daima şeriatın destekçisi, İslam'ın koruyucusuydu. Osmanlı'da şeriat kanunlarının yanında devlet kanunları, sultani kanunnameler de yürürlükteydi. Fatih'in kanunnameleri sultanın iradesine dayanan devlet kanunlarıdır.

🔸 II. Abdülhamid zamanında İngiliz emperyalizmine karşı padişahın panislamizm siyasetini benimsediği bilinir. İngilizlere karşı Hindistan'da, Orta Asya'da Afrika'da İslam'ı yaymak için hilafet politikasına öncelik verilmiştir. Yani siyasi amaç göz ardı edilemez.

Avrupa yoğurt ile nasıl tanıştı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN