‘Havâdis; Yüz Yıl Önce’ isimli basın sergisinde Osmanlı'nın son yılları
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı tarafından düzenlenen "Havâdis; 100 Yıl Önce" adlı basın sergisi, Birinci Dünya Savaşı ardından Mondros Mütarekesi'nin imzalanması süreciyle başlayan İzmir, İstanbul ve Anadolu'nun işgal edilmesi ve ardından başlayan Milli Mücadele hareketi, Ankara'da Meclisin açılması, Saltanat ve Hilafetin kaldırılması ve Cumhuriyet'in ilan edilmesi gibi tarihimiz açısından çok önemli olayları tarih meraklılarının beğenisine sunuyor.
Giriş Tarihi: 16.11.2018
13:09
Güncelleme Tarihi: 16.11.2018
13:43
Osmanlının son yıllarını konu alan sergide, Gazze'de İngilizleri geri püskürten kahraman alayları, Tebriz'deki mücadelesi ve Suriye'nin paylaşılmasının protesto edilmesi gibi haber başlıkları yer aldı Buradan da anlaşılacağı üzere şuan dünya basınının takip ettiği en önemli konular olan Gazze ve Suriye meselesinin 100 yıl önce de gündemde olduğu görülüyor.
FAHRETTİN PAŞA'YA ÖZEL BÖLÜM
Daha önceki sergilerde 1912, 1913, 1914, 1915 ve 1916 yıllarına yoğunlaşılırken, bu sergide 1917 ve 1918 yıllarındaki gelişmelere yer verildi. Milli tarih ve dünya tarihi açısından önemli olayların o günün basınına yansıyan haberlerinin sunulduğu "Havadis 1917-1918, Yüz Yıl Önce" sergisinde, dönem basınından "Tanin ", "Sabah ", "Tasvir-i Efkar ", "İkdam " ve "Vakit " gazeteleri ile "Servet-i Fünun ", "Donanma Dergisi ", "Harp Mecmuası ", "The İllustrated London News ", "I'llutration Revue des Sciences " ve "Şehbal " dergileri incelendi.
İnceleme sonucu dönemi en iyi yansıttığı düşünülen haberler hükümet, harp, siyaset, ekonomi, günlük yaşam, moda, futbol gibi çeşitli başlıklar altında toplandı. Bir oda "Çöl Kaplanı " lakaplı Medine Müdafii Fahrettin Paşa ve özel arşivine ayrıldı.
22 Aralık tarihine kadar ziyarete açık olacak sergiden, milli tarih ve dünya tarihi açısından önemli olayların basına yansıyan haberleri…
İMPARATORLUKLARIN SON SAVAŞI: BİRİNCİ CİHAN HARBİ
Osmanlı İmparatorluğu Birinci Cihan Harbinde Kafkasya'da, Galiçya'da, Çanakkale'de, Kanal'da, Irak'ta, Filistin'de, Sarıkamış'ta düşmanla çarpıştı. Birçok cephede yenilgiyle ve birkaç cephede (Çanakkale ve Kut'ül Amare) başarıyla sonuçlanan bu muharebeler neticesinde Osmanlı İmparatorluğu da yenilgiyi kabul edip mütareke imzalamak zorunda kaldı.
GAZZE’DE İNGİLİZLERİ GERİ PÜSKÜRTEN KAHRAMAN ALAYLAR
Tasvîr-i Efkâr Gazetesi 11 Nisan 1917
125. ve 79. Piyade alayları özellikle cesaret ve kahramanlıkları ile öne çıkmışlardır. Gazze'de yapılan, Cenab-ı Hakk'ın yardımı ve iradesiyle galibiyetimizle sonuçlanan muharebede farklı sınıflara ait birliklerimizin tamamı takdire değer bir kahramanlıkla savaşmışlardır. Özellikle 125. ve 79. Piyade alaylarımız bu muharebede olağanüstü bir gayret göstermek suretiyle şan ve şeref kazanmışlardır. Gerek Gazze Muharebesi'nden sonraki günkü resmi bildiride gerek Savaş Basın Merkezinin dünkü sayımızda bulunan bildirilerinde bu iki fedakâr alayımızın övülmüş ve takdirle anılmıştır.