Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Hayvanları korumak için kurulan ilk dernek: Himaye-i Hayvanat Cemiyeti

Hayvanları korumak için kurulan ilk dernek: Himaye-i Hayvanat Cemiyeti

İslam dini rehberliğinde hayata bakış ve bir yönetim anlayışı geliştiren Osmanlı medeniyeti, bundan yüzyıllar öncesinde Peygamber Efendimizin (SAV) hayvanların yaşama hakları konusunda verdiği mesajları çok önemsiyordu. Her gün milyonlarca hayvanın zulüm gördüğü, aç bırakıldığı ya da sokağa terk edildiği bir dünyada Osmanlı'nın hayvan hakları hususundaki hassasiyeti takdire şayandı. 4 Ekim 1912'de sokak hayvanlarını, bilhassa köpekleri korumak amacıyla İstanbul Himâye-i Hayvânât Cemiyeti kuruldu. Bu cemiyet hayvanları korumak için kurulan ilk dernekti.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

📌Fakat sonrasında gelen süreç, canlı dostlarımız için oldukça çetindi. Hayvanları içinde bulundukları olumsuz koşullardan korumak amacıyla 1912 yılında İstanbul'da, "İstanbul Himâye-i Hayvânât Cemiyeti", "Altıncı Daire-i Belediye" adıyla anılan Beyoğlu Belediyesi bünyesinde kuruldu.

📌O yıllarda Altıncı Daire-i Belediye diye anılan Beyoğlu Belediyesi bünyesinde kurulan cemiyetin nizamnamesine göre cemiyetin iki temel görevi vardı:

Dernek hayvanlara yapılan zulmü bitirmek ve iyi muameleyi özendirmek ve özellikle çocuklar arasında iyilikseverlik ve yardımlaşmayı yaymak gibi amaçlarla kurulmuştu.

  • 10
  • 13

↪Dernek konu ile ilgili çeşitli gazete ve dergilerde didaktik metinler yayımlayarak halka hayvan sevgisini aşılamayı da hedeflemişti. Derneğin amaçlarına hizmet eden kişileri ödüllendirmek de ilkeleri kapsamındaydı.

  • 11
  • 13

📌Derneğin yönetim kurulunda, son dönem Osmanlı tarihinin önemli isimleri yer almaktaydı. Osmanlı aydını köpeklere karşı gösterilen kötü muamelere daha fazla göz yummak istemedi.

📌Derneğin başkanı Ayan Meclisi üyesi ve eski sadrazamlardan Hüseyin Hilmi Paşa; ikinci başkanları Şura-yı Devlet Reisi Said Halim Paşa ile Teşrifat-ı Umumiye Nazırı İsmail Cenani Bey; kâtipleri Ayan Meclisi üyesi Baserya Efendi ile Şura-yı Devlet üyesi Yusuf Razi Bey, veznedarı Türkiye Millî Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Sir H. Babington'du.

  • 12
  • 13

📌İstanbul Himaye-i Hayvanat Cemiyeti'nin hayvanları korumaya yönelik çalışmaları, cemiyet üyelerinin taahhüt ettikleri aylık ödemeler ve yine üyelerin cemiyete hibe ve hediye ettikleri parayla finanse ediliyordu.

📌Üyelik aidatı olarak "bila tefrik-i cins ü mezheb", yani din ve mezhep ayrımı gözetmeksizin senede büyüklerden en aşağı on, küçüklerden de beş kuruş vermeyi kabul eden herkes cemiyete üye olarak kabul ediliyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN