Arama

Hükümdarlığa giden ilk adım: Cülus Yolu

Cülus Yolu, Fatih Sultan Mehmet'ten Vahdettin'e kadar birçok padişahın adımlarına şahitlik eden, bir ucu hükümdarlığa çıkan tarihi yoldu. Tahta çıkan yeni hükümdar, kılıç kuşanma merasimini için bu güzergâhı kullanırdı. Sizler için yüzlerce yıllık geçmişiyle tarihe açılan Cülus Yolu hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

📌 Kılıç kuşanma, Osmanlı tarihinin en önemli ve ihtişamlı törenleriydi. Kılıç alayının hareketi sırasında "buçukçu" denilen görevliler, yeni padişah adına kesilmiş çil akçeleri etrafa saçardı. Kılıç alayı, I. Ahmed'den itibaren saltanatın ana sembolü haline geldi.

📌 Osmanlı yönetim geleneklerine göre sultan, ekseriyetle Topkapı Sarayı'ndan denizyolu ile Eyüp'teki Bostan İskelesi'nde iner, Cülus Yolu'ndan yürüyerek Eyüp Sultan Türbesi'ne girerdi. Burada kılıç kuşanırdı.

Osmanlı'nın ihtişamlı saltanat geleneği: Kılıç alayı

📌 Bostan İskelesi'nde padişahı vezirler ve devlet adamları karşılar, kendisini selamlardı. Cülus Yolu üzerinde resmi geçit düzenlenirdi. Alay, ortayı boş bırakacak şekilde kurulurdu. Orta kısım sultana aitti.

📌 Binek taşının yanında atına binen padişah, Eyüp Sultan'ı ziyaret ederdi.

Osmanlı'nın zarafetini gösteren gizli taşlar

📌 Cülus Yolu'ndaki binek taşı, padişahın kılıç kuşanma töreni için geldiği Eyüp Sultan'da atına kolayca binmesi ve inmesi için kullanılırdı.

📌 62 cm yükseklikte ve üç basamaklı olan binek taşı mermerden ince işçilikle özenle yapıldı. Yola bakan tarafı, atın kolayca yanaşabilmesi için yuvarlatıldı.

📌Eyüp Sultan Camisi'nin dış avlusunda Kadınlar Mahfili'nin önündeki binek taşı yerden yüksekliği 61 cm'dir.

Sultan Abdülhamid'in arşivinden tarihe tanıklık eden camiler

📌 Türbeye giren sultan, yere otururdu. Sadrazam, şeyhülislâm ve yeniçeri ağasının da gelmesinden sonra Fetih suresi okunurdu. Şeyhülislam ya da nakibüleşraf kendisine ve Allah'ın yardımıyla din ve devlet düşmanları üzerine muzaffer olması için dua ederdi. Sonrasında padişah iki rekatlık namaz kılardı.

📌 Namazdan sonra sultan, Peygamber Efendimizin ya da Hz. Ömer'in kılıcını bazen ayrıca atalarından yadigâr kalan kılıcı bellerine kuşanırdı.

📌 Türbedeki bu törenden sonra tekrar atına binerek cülusları dağıtırdı. Bundan dolayı da, Cülus Yolu'ndaki binek taşı, cülus merasiminin başlangıç noktasını oluştururdu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN