I. Alaeddin Keykubad kimdir? I. Alaeddin Keykubad dönemi...
Alaeddin Keykubad, büyük bir siyasetçi ve asker olduğu kadar da ilim adamıydı. Saltanatı boyunca inşa ettirdiği ve çoğu günümüze kadar erişen eserleri ile dönemin pek çok önemli alimini de Anadolu'ya kazandırdı. Yaptırdığı kervansaray, kale ve sarayların kalıntıları Anadolu'nun çeşitli yerlerinde halen varlığını sürdürmektedir. Peki, I. Alaeddin Keykubad kimdir? Ölüm yıl dönümünde, Uluğ Keykubad'ın hayat hikayesini, sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 08.10.2019
14:49
Güncelleme Tarihi: 31.05.2020
13:28
Amid seferi için hazırlıklar
Amid seferi için hazırlıklara devam ederek Hârzemli, Ermeni, Rum, Gürcü, Frank, Rus, Kıpçak ve Kürtlerden oluşan ordusuna Kayseri'nin Meşhed ovasında bir resmi geçit yaptırdı. Büyük oğlu Gıyâseddin Keyhusrev'i eskisi gibi Erzincan meliki olarak bıraktı; küçük oğlu İzzeddin Kılıç Arslan'ı veliaht ilan ederek ve bütün devlet ileri gelenlerine bu veliahtlığı kabul için yemin ettirdi.
Yemekten zehirlenerek vefat etti
31 Mayıs 1237 tarihinde Kayseri'de huzurunda bulunan yabancı elçiler için büyük bir ziyafet verdi ve bu ziyafette yediği yemekten zehirlenerek o gece vefat etti. Sultan Mesud tarafından Alâeddîn tepesinde yaptırılmış olan ve "Kümbed-hâne" adı ile anılan anıt mezara defnedildi
Anadolu'da geniş çapta imar faaliyetleri
Alaaddin Keykubad saltanatı müddetince Anadolu'da geniş çapta imar faaliyetlerinde bulundu. Yaptırdığı kervansaray, kale ve sarayların kalıntıları Anadolu'nun çeşitli yerlerinde hala varlığını koruyor. Sultan Alâeddîn Keykubad devri eserleri arasında inşa tarihi tam olarak bilinmeyen iki saraydan biri Kayseri yolu üzerinde bulunan Keykubadiye Sarayı ile Konya-Beyşehir yolu üzerindeki Kubadabad Sarayı'dır . Bunların haricinde bugün izi kalmamış olsa da, vakfiyesi kayıtlarda yer alan Konya Darüşşifası (Darüşşifâ-i Alâiye) da yer almaktadır. Yine bilindiği kadarıyla Konya'daki sağlık tesisleri arasında Sultan Alaeddîn Keykubad tarafından 1236 yılında yaptırılmış bir ılıca da vardır.
Günümüze kadar erişen eserler
Niğde'deki Alaeddin Cami, Alaaddin Keykubat adına Beşare Bin Abdullah (İmrahor Zeyneddin Beşare Bey) tarafından yaptırılmıştır. Alaaddin Keykubad'ın saltanatı boyunca inşa ettirdiği ve çoğu günümüze kadar erişen eserler, idari ve askeri bakımdan hem şahsına hem de devletine kazandırdığı prestij nedeniyle en ünlü Selçuklu sultanı olarak biliniyor. Konya'daki Alâeddin Camii, Niğde'deki Niğde Kalesi, Antalya'daki Yivli Minare Camii ve Beyşehir Kubâd-Âbad Sarayları yaptırdığı en önemli eserlerdir.
Niğde sancak beyi ziynettin Beşare tarafından 1223 yılında yaptırılmıştır. Kitabesine göre yapının mimarları, üstad Sıddık ve kardeşi Gazi'dir. Ayrıca inşa kitabesinde, Müstenireddin adı geçmektedir, bu şahsın caminin inşaatından sorumlu yapım yöneticisi olduğu anlaşılmaktadır. Bazı onarımlarla günümüze gelen cami, orijinal özelliğini büyük ölçüde korumakta ve işlevini devam ettirmektedir.