I. Dünya Savaşı'nın neden olduğu travma
Küresel dünyanın ilk büyük harbi olan I. Dünya Savaşı, milyonlarca masum insanı hayatından koparırken yaşayan onlarca askerin de "savaş sonrası bunalıma girmesine" sebep olmuştur. 1915 - 1916 yılında gerçekleşen Somme Savaşı'nın ardından insanlık ilk kez Shell Shock travması ile tanışmıştır. İşte, 80 bin askerin yakalandığı o rahatsızlığa dair bilmeniz gerekenler...
Giriş Tarihi: 10.07.2023
16:02
Güncelleme Tarihi: 08.06.2024
08:49
SAVAŞIN AĞIR SONUÇLARI
◾ Tarihin en kanlı savaşlarından biri olan I.Dünya Savaşı'nda ; ortalama 6,6 milyon sivil insan yaşamını yitirirken yaklaşık 10 milyon askeri hayattan koparmıştır . Net bir sayının verilememesi yaşanan trajiedinin de bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
◾ Bir gün içinde yaklaşık 6 bin kişinin yaşamını yitirdiği düşünülen büyük savaşta, 65 milyon asker seferber edilmiştir. İmparatorluklara son veren, devlet yıkan ve devletlerin kurulmasına sebep olan bu savaş, 1918 yılında imzalanan antlaşmalar sonucu sona ermiştir.
↪ Gözyaşları ile yoğurulmuş bu harbin, insanlık tarihine bıraktığı izlerini günümüzde dahi görebilmekteyiz.
I. Dünya Savaşı'nı bitiren antlaşmalar:
Brest- Litovsk Antlaşması, Versay Barış Antlaşması, Saitn - Germain Antlaşması, Neuilly Antlaşması, Trianon Antlaşması, Sevr Antlaşması
PSİKOLOJİK TRAVMALAR
◾ Tarihin ilk küresel savaşı, 40 ülke ve kolonilerin dahil olmasıyla 1914 yılında fitil ateşlenmiş ve tam 4 yıl sürmüştür. 1918 senesinde biten büyük harp, salgın ve kıtlığı da beraberinde getirmiştir.
◾ Yaşanan bu denli büyük yıkım sonucu özellikle askerlerde psikolojik rahatsızlıklar meydana gelmiştir. Bunlardan biri de "Shell Shock" adı veriken "Savaş Bunalımı" dır.
Koloni ne demek?
Koloni sözcüğü, Fransızca kökenli olup "sömürge ve " göçmen topluluğu ve bu tarz topluluklara verilen isim" olarak bilinmektedir.
Sömürge imparatorluğunun son varisi II. Elizabeth
I.DÜNYA SAVAŞI'NIN KAÇINILMAZ RAHATSIZLIĞI: SHELL SHOCK
◾ Shell Shock sendromu , 1914 ile 1915 yılları arasında I. Dünya Savaşı'nda İtilaf devletleri safhında yer alan İngiliz askerlerinde Somme Savaşı sonrası görülmeye başlanır. Paniğe ve korkuya sebep olan bu hastalık öncelikle Britanyalı bir hekim olan Charles Samuel Myers tarafından fark edilmiştir.
◾ Askerlerde oluşan mermi şok adı da verilen bu rahatsızlık, adından da anlaşılacağı üzere devamlı savaşmak zorunda hisseden ve buna ölmeye veya öldürmeye zorunluluk duymalarından kaynaklanmaktadır. Bir türlü bir çıkış yolu bulamayan ve savaş meydanından kaçamayan bu insanlar, ruhsal durumlarında bozukluk yaşamaya başlar .
Charles Samuel Myers kimdir?
Birleşik Krallık'ta dünyaya gelen Charles Samuel Myers I. Dünya Savaşı zamanında hekim/ psikolog olarak görev almış ve bu alanda bir askerde "shell shock sendromu" fark etmiş ve rahatsızlığın teşhisini koymuştur.
Somme Savaşı nedir?
Somme Meydan Muharebesi olarak da bilinen bu savaş, 1916 yılında Fransa ve İngiltere'nin Almanya'ya ile karşı karşıya geldiği, en kanlı ve en büyük savaş olarak tarihe geçmiştir. 1 milyondan fazla askerin hayatını sonlandıran bu bu harbi özel kılan ise "ilk defa tankın" kullanılmasıdır.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
◾ Küresel savaşların ilkinde ortaya çıkan bu hastalık; askerlerin dönülmez bir noktada olduklarına kendilerine inandırmalarından, çevrelerinde devamlı patlayan toplardan, ateşlenen namlular ve insanların çıldırmış gibi birbirlerine saldırmalarından kaynaklı ağır bir travma olarak kayda geçer. Yaşanan bu felaket boyutundaki travmanın belirtileri de yaşanan olaylar kadar ağırdır.
◾ Shell Shock sendromunun belirtileri; yorgunluk, titreme, gündüz dahi görülen kabuslar, yaşanan travmadan ötürü kafa karışıklığı ve buna bağlı olarak düzgün düşünememe, konuşma da bozukluk, görme ve işitme bozukluğu, histerik şoklar ve maalesef boş bakışlar olarak sıralayabiliriz.
İngiliz kadın casusun günlüklerinde geçen sıra dışı bilgiler
DOKTOR CHARLES'İN İLK GÖZLEMİ
◾ Shell Shock rahatsızlığı ilk görülmeye başlandığında İngiliz Doktor Charles'in gözlem yapması istenir . Doktor gerekli gözlemi yapar, karşılaştığı durum ise onu oldukça şaşırtır. Çünkü askerler; oldukça halsiz ve tükenmişlik semptomları göstermektedir. Charles ise bu fiziksel belirtilerin çıkış noktasının tamamıyla psikolojik olduğunu beyan eder.
◾ 20. yüzyılın ünlü psikologlarından olan William McDougall ile birlikte, henüz daha çok yeni keşfetmiş oldukları bu rahatsızlık üzerinde çalışma ve araştırma yapmaları istenir.
William McDougall kimdir?
20. yüzyıl erken dönem psikologları arasında yer alan William McDougall, 1871 yılında Birleşik Krallık'ta dünyaya gelir. Psikoloji, felsefe ve bilim dünyasına hizmetlerinin yanı sıra pek çok eser de kaleme alan bilim insanı, tarihte adı anılan önemli bir şahsiyettir.