Arama

I. Dünya Savaşı'nın tarihi hafızası

Harb-i Umumi olarak da adlandırılan I. Dünya Savaşı'na ait çok özel belgeler Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Bakanlığında özenle korunuyor.

I. Dünya Savaşı’nın tarihi hafızası

Devlet Arşivleri Başkanlığındaki belgelerden derlediği bilgilere göre, Osmanlı arşivlerinde saklanan belgelerde, 1914-1918 tarihleri arasındaki savaşa ve bu dönemin toplumsal olaylarına dair önemli bilgiler yer alıyor. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin savaşa katılım sürecine ilişkin önemli tarihi belgeler de arşivlerde saklanıyor.

I. Dünya Savaşı’nın tarihi hafızası

Bu belgeler içinde, Avusturya-Macaristan veliahdının öldürülmesinin ardından Avrupa'da başlayan savaşa ilişkin, Bosna'da Avusturya Veliahtı'nın öldürülmesinden Sırbistan'ın sorumlu tutulduğu, kamuoyunda heyecanının had safhada olduğu, Avusturya-Macaristan'ın Sırbistan'a kırk sekiz saatlik bir süre vermeyi kararlaştırdığı ve sessiz bir şekilde savaş hazırlıklarına devam edildiği, söz konusu olayın Viyana borsasında büyük düşüşlere sebep olduğu hakkında Viyana Sefiri Hilmi Paşa'nın telgrafı yer alıyor. (26 Temmuz 1914)

I. Dünya Savaşı’nın tarihi hafızası

Savaş sebebi ile günlük ya da haftalık gazetelerde gerek ordunun durumu gerekse askerî personel hakkında hiç bir şekilde haber yapılmasının kesinlikle yasaklandığı aksine hareketin vatana ihanet suçu sayılacağı ve böyle gazetelerin bir daha hiçbir ad altında yayınına izin verilmeyeceği hakkındaki ordu kararının ilanı da bulunuyor. (3 Ağustos 1914)

I. Dünya Savaşı’nın tarihi hafızası

Bu belgeler içinde, savaş sebebi ile günlük ya da haftalık gazetelerde gerek ordunun durumu gerekse askerî personel hakkında hiç bir şekilde haber yapılmasının kesinlikle yasaklandığı aksine hareketin vatana ihanet suçu sayılacağı ve böyle gazetelerin bir daha hiçbir ad altında yayınına izin verilmeyeceği hakkındaki ordu kararının ilanı da bulunuyor. (3 Ağustos 1914)

I. Dünya Savaşı’nın tarihi hafızası

Gayrimüslim Osmanlı vatandaşlarından seferberlik çerçevesinde ihtiyat askeri olarak silah altına çağrılanların bedel-i nakdî olarak ödeyecekleri otuz altın karşılığında askerlikten muaf tutulabileceklerine dair kanun da yer alıyor. (3 Ağustos 1914)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN