Arama

İbn Battuta’nın Anadolu’daki güzergahı

Dünyanın en büyük seyyahlarından olan İbn Battuta, 28 yıl boyunca dünyanın çeşitli yerlerini seyahat etti. Büyük seyyahlardan olan sayılan Marko Polo'yu seyahatleri ve aktardıklarıyla geride bırakan İbn Battuta'nın güzergâhlarından biri de Anadolu'ydu. Battuta'nın "Rum diyarı diye bilinen bu ülke, dünyanın belki en güzel memleketi! Allah Teâlâ güzellikleri öbür ülkelere ayrı ayrı dağıtırken burada hepsini bir araya toplamış!" dediği Anadolu'da nerelere gitti, buralarda kimlerle karşılaştı? İşte sizler için İbn Battuta'nın Anadolu'daki güzergâhını sizler için derledik.

  • 4
  • 21
ISPARTA
ISPARTA

Burdur'dan sonra Isparta'ya geçen İbn Battuta buranın kalesinin yüksek bir tepede bulunduğu, etrafından çayların aktığı ve zengin çarşılarının olduğunu belirttir. Isparta'ya bağlı Eğirdir'e de giden seyyah buranın nüfusunun çok kalabalık olduğunu ve şehirde bulunan gölden tekne ile farklı köy ve kasabalara geçiş sağlandığını söyler.

  • 5
  • 21
KONYA
KONYA

Buradan sonra meyvesi bol büyük ve güzel bir şehir olarak nitelendirdiği Konya ile yoluna devam eden seyyah, çarşıda, zanaat sahiplerinin kendilerine ait farklı yerlerde toplandıklarını söyler. Mevlânâ Celalettin Rûmî'nin türbesine de giden İbn Battuta, ondan bilginlerin kutbu, büyük ermiş olarak bahseder.

Battuta, Mevlana'nın Mesnevisinin nasıl yazıldığını da anlatır. Rivayete göre bir gün Mevlânâ'nın tekkesine başında helva tepsisi ile birisi gelmiş ve Mevlânâ bu tepsideki helvadan bir dilim yemişti. Tekkeye gelen adam oradan çıkıp giderken Mevlânâ da peşinden koşar ve uzun süre geri gelmez. Döndüğünde kimsenin anlamadığı şekilde Farsça şiirler okumaya başlamıştı. Onun söylediği şiirlerin, öğrencileri vasıtasıyla kaydedilmesi sonucu Mesnevî adı verilen eser ortaya çıkmıştı. Bu eserin Cuma günleri tekke ve dergâhlarda okunduğunu da belirtir.

  • 6
  • 21
KARAMAN
KARAMAN

Konya'dan sonra Larende olarak da bilinen Karaman'a geçen İbn Battuta, burada çok iyi ağırlandığını belirtir. Şehirde bahçelerinin peş peşe sıralandığını ve gür sularıyla ünlü olduğunu söyler.

  • 7
  • 21
AKSARAY
AKSARAY

Aksarayî olarak bilindiğini söylediği şehrin etrafının akarsu ve bahçelerle çevrili olduğunu söyler. Burada koyun yünüyle dokunan halı ve kilimlerin bulunduğunu aktarır.

  • 8
  • 21
NİĞDE
NİĞDE

İbn Battuta, Aksaray'dan sonra Karasu Nehri'nin ikiye böldüğü bir şehir olan Niğde'ye vardı. Seyyah şehrinin bir kısmının harap halde olduğunu belirtir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN