Arama

İbn Haldun düşüncesinde ihtiyaçlar ve boş zaman

İbn Haldun, İslam medeniyetinin en parlak döneminin sonlarında yaşamış bir alimdi. Hayatının ilk 20 yılını Tunus'ta, 26 yılını Cezayir, Fas ve Endülüs'te, 4 yılını tekrar Tunus'ta ve son 24 yılını ise Kahire'de geçirdi. Bu coğrafyaların istilalardan ne şekilde etkilendiğini inceledi, devletlerin bekası konusuna değindi ve görüşlerini Mukaddime'de kaleme aldı. Ona göre insan, varlığını devam ettirebilmek için toplu halde yaşamak mecburiyetindeydi. Peki, İbn Haldun'un Maslow'dan 600 yıl önce ortaya koyduğu ihtiyaçlar hiyerarşisi nasıldı? İbn Haldun "boş zaman" kavramını nasıl görüyordu?

  • 6
  • 11
TOPLU HALDE YAŞAMANIN ‘ÜÇ TEMEL SEBEBİ’
TOPLU HALDE YAŞAMANIN ‘ÜÇ TEMEL SEBEBİ’

📌İbn Haldun, toplumsal yaşamın gerekliliğini üç temel sebep ile açıklar: Beslenme ihtiyacı, güvenlik ihtiyacı ve "üns" olarak adlandırdığı dostluk ihtiyacı.

İnsanlar, bu ihtiyaçlarını ancak toplumsal hayat yoluyla karşılayabilirler. Bu nedenle toplum halinde yaşamaya mecburdurlar ve medeniyet, bu üç ihtiyaca cevap verdiği için zorunlu bir yapıdır.

(x) İbn Haldun "insanı açlık değil, tokluk öldürür" sözüyle ne kastediyor?

  • 7
  • 11
MASLOW’DAN 600 YIL ÖNCE İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ
MASLOW’DAN 600 YIL ÖNCE İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ

📌İbn Haldun, ilkel kültürden medeni kültüre geçişte ise beş farklı isteğin insanları motive ettiğini ifade eder. Ona göre insanların doğuştan gelen ihtiyaçları vardır. İnsan ruhunun arzuları, açlık ve susuzluk gibi basit arzulardan karmaşık arzulara kadar uzanabilir.

İbn Haldun'un ihtiyaçları sınıflandırmasının, günümüzde Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi olarak bildiğimiz sınıflandırmanın temelini oluşturduğu açıktır.

  • 8
  • 11
BEŞİNCİ ARZU ‘BOŞ ZAMANA’ YÖNELİK AKTİVİTELER
BEŞİNCİ ARZU ‘BOŞ ZAMANA’ YÖNELİK AKTİVİTELER

📌İbn Haldun, dördüncü sırada galip gelme ve servet elde etme arzusunu, beşinci sırada ise boş zamana yönelik eğlenme, dinlenme ve gülme; zevk ve haz veren şeyleri duyma, tatma, dokunma koklama ve görme arzusu; merak, öğrenme ve bilgi elde etme arzusu olarak üç arzuya değinmiştir.

(x) İktisadın temellerini Adam Smith'ten önce İbn Haldun attı

  • 9
  • 11
BİR İHTİYAÇ OLARAK BOŞ ZAMAN
BİR İHTİYAÇ OLARAK BOŞ ZAMAN

📌Boş zaman ya da zorunlulukların olmadığı zaman dilimi, bir anlamda eğlencenin zamanı olarak ifade edilir. Boş zaman, sadece modern zamanlara ait bir olgu değildir.

Doğrudan boş zaman tanımlamasını yapmasa da Aristo, bu konudaki öncü düşünürlerdendir. İnsanların, iyi bir yaşam, sağlık ve mutluluğa ulaşmak için bir arayış içinde olduğunu ifade etmiştir.

  • 10
  • 11
TOPLUMSAL YAPIYI BOZDUĞUNU DÜŞÜNÜR
TOPLUMSAL YAPIYI BOZDUĞUNU DÜŞÜNÜR

📌İbn Haldun boş zamanın değerleri tükettiğine ilişkin bir inanışın üzerinde dursa da boş zaman anlayışına karşıt bir duruş sergilemez.

Bireylerin boş zamana ilişkin isteklerin olduğunu, bu durumun toplumsal hayatın kaderi olduğunu düşünür.

(x) İbn Haldun'a göre ideal eğitim 📚

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN