Arama

İbn Haldun düşüncesinde ihtiyaçlar ve boş zaman

İbn Haldun, İslam medeniyetinin en parlak döneminin sonlarında yaşamış bir alimdi. Hayatının ilk 20 yılını Tunus'ta, 26 yılını Cezayir, Fas ve Endülüs'te, 4 yılını tekrar Tunus'ta ve son 24 yılını ise Kahire'de geçirdi. Bu coğrafyaların istilalardan ne şekilde etkilendiğini inceledi, devletlerin bekası konusuna değindi ve görüşlerini Mukaddime'de kaleme aldı. Ona göre insan, varlığını devam ettirebilmek için toplu halde yaşamak mecburiyetindeydi. Peki, İbn Haldun'un Maslow'dan 600 yıl önce ortaya koyduğu ihtiyaçlar hiyerarşisi nasıldı? İbn Haldun "boş zaman" kavramını nasıl görüyordu?

  • 9
  • 11
BİR İHTİYAÇ OLARAK BOŞ ZAMAN
BİR İHTİYAÇ OLARAK BOŞ ZAMAN

📌Boş zaman ya da zorunlulukların olmadığı zaman dilimi, bir anlamda eğlencenin zamanı olarak ifade edilir. Boş zaman, sadece modern zamanlara ait bir olgu değildir.

Doğrudan boş zaman tanımlamasını yapmasa da Aristo, bu konudaki öncü düşünürlerdendir. İnsanların, iyi bir yaşam, sağlık ve mutluluğa ulaşmak için bir arayış içinde olduğunu ifade etmiştir.

  • 10
  • 11
TOPLUMSAL YAPIYI BOZDUĞUNU DÜŞÜNÜR
TOPLUMSAL YAPIYI BOZDUĞUNU DÜŞÜNÜR

📌İbn Haldun boş zamanın değerleri tükettiğine ilişkin bir inanışın üzerinde dursa da boş zaman anlayışına karşıt bir duruş sergilemez.

Bireylerin boş zamana ilişkin isteklerin olduğunu, bu durumun toplumsal hayatın kaderi olduğunu düşünür.

(x) İbn Haldun'a göre ideal eğitim 📚

  • 11
  • 11
BOŞ ZAMANIN TÜKETİMİ ENDÜSTRİ HALİNE GELDİ
BOŞ ZAMANIN TÜKETİMİ ENDÜSTRİ HALİNE GELDİ

📌Köyden kente göçlerle birlikte, toprağa olan bağımlılık azalmış; sanayinin gelişmesi, kadının iş yaşamında varlık göstermesi gibi gelişmelerle toplumsal yaşam, büyük bir dönüşüme uğramıştır.

İbn Haldun'un beşinci arzu olarak dikkat çektiği boş zaman kavramı için aktiviteler geliştirilmiş; insanların boş zamanlarında yapmayı isteyecekleri şeyler, günümüzde bir endüstri halini almıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN